PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,6% în 2013, comparativ cu un avans de 1,9% în 2012, a anunţat joi Oficiul central de Statistică, în timp ce economiştii se aşteptau la un avans de 1,5%. Consumul privat a încetinit la 0,8%, de la 1,2%, în timp ce investiţiile fixe au scăzut cu 0,4%, după un declin de 1,7% în 2012.

'Consumatorii polonezi ar fi vrut să cumpere, dar au fost afectaţi de reducerea locurilor de muncă şi a salariilor mai scăzute. Lucrurile au început să se schimbe în bine în semestrul doi din 2013, ceea ce ne determină să fim mai optimişti privind situaţia din acest an', a explicat economistul Piotr Dmitrowski, de la Bank Gospodarstwa Krajowego în Varşovia.

În decembrie rata şomajului în Polonia a urcat cu 13,4%, în timp ce salariile au crescut cu 2,7%, faţă de un avans de 0,7% al preţurilor de consum.

Polonia a fost mult timp dependentă de cererea internă, în condiţiile în care populaţia sa se ridică la 38 de milioane de locuitori. După aderarea sa la Uniunea Europeană, în 2004, ponderea exporturilor în PIB-ul Poloniei a crescut până la 40%, de la mai puţin de 20%, în 1999. Europa rămâne în continuare o piaţă importantă pentru produsele poloneze, iar ţara vecină, Germania, absoarbe un sfert din exporturi.

Din noiembrie 2012, Banca Centrală a Poloniei a redus rata dobânzii cu 2,25 puncte procentuale, pentru a sprijini redresarea ţării. Banca Poloniei vrea să menţină rata scăzută a dobânzii până cel puţin la mijlocul anului viitor.AGERPRES