Membrii Organizatiei Mondiale a Comertului nu au reusit sa reduca semnificativ barierele care stau in calea schimburilor comerciale internationale.

Din aceasta cauza, cresterea economica sustinuta din ultimii ani va avea de suferit.

Fosta colonie britanica Hong Kong a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute inca o runda din nesfarsita discutie privind liberalizarea comertului international. Ca si cu alte ocazii, marile rezultate s-au amanat pentru o intalnire viitoare. tarile in curs de dezvoltare nu au primit un acces sporit la pietele agricole ale statelor bogate, asa cum se asteptau. Prin urmare, tari ca Brazilia si India refuza in continuare sa permita jucatorilor europeni sau americani accesul liber in sectorul serviciilor, de la cele bancare la utilitati.


Cum statele dezvoltate exporta tot mai mult servicii, lasand “grija” productiei manufacturate Chinei, limitarea accesului pe pietele emergente nu poate decat sa le diminueze perspectivele de crestere.
Principalii vinovati, in opinia tarilor in curs de dezvoltare si a SUA, pentru esecul negocierilor sunt europenii, care tin cu dintii de Politica Agricola Comuna. Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a afirmat insa ca Uniunea a facut destule concesii, si ca este vremea ca ceilalti parteneri sa-si reduca taxele vamale. De exemplu, SUA ar trebui sa isi modifice modul de acordare a ajutoarelor alimentare, care, in actuala forma, constituie subventii indirecte pentru fermierii americani.


Blocarea discutiilor pe tema liberalizarii comertului a deschis alte culoare de negociere. Cele mai sarace 20 de state vor primi ajutoare financiare din partea SUA si UE, dar si acces preferential pe pietele cele mai bogate. Bruxelles-ul s-a angajat sa ofere din anul 2010 un miliard de euro in ajutoare destinate stimularii comertului cu tarile sarace. Reprezentantii economiilor dezvoltate nu au cazut insa de acord asupra bunurilor ce vor fi exceptate si daca acestea vor putea fi importate cu taxa vamala zero si fara cote de volum. Majoritatea participantilor la discutii au apreciat ca accesul bunurilor provenite de la cele mai sarace state sa se faca gradual, pe grupe de produse.
Dar de ce este atat de importanta liberalizarea comertului mondial. O paralela simpla cu Europa de dupa al doilea razboi mondial este cat se poate de sugestiva. Planul Marshal, prin care americanii au acordat ajutoare europenilor, a preintampinat colapsul economiei vest-europene. Dar numai exporturile catre cea mai bogata piata, cea a SUA, au garantat avantul economic al Marii Britanii, Frantei, Germaniei sau Italiei. Asadar, cresterea volumului de schimburi internationale nu face decat sa garanteze cresterea economica. Pentru a avea succes, liberalizarea trebuie facuta pe baze transparente si a unei legislatii predictibile.


Romania se situeaza de partea Uniunii Europene in cazul negocierilor. Chiar daca va primi o mica parte din subventiile acordate fermierilor vestici, agricultura noastra este net favorizata fata de multe tari din Africa sau Asia. Protectionismul Uniunii ii tine departe, de asemenea, si pe producatorii ieftini din Asia, care in alte conditii ar fi provocat falimentul multor firme autohtone.


Luptele din cadrul OMC au cele mai diverse cauze, de la regimul navelor de pescuit oceanic pana la taxele pentru banane sau pentru bumbac. Nu trebuie uitate discutiile privind denumirile geografice ale produselor, foarte raspandite in Europa, regimul drepturilor intelectuale prioritare pentru americani, dar si diversitatea biologica.


Americanii deja au propus ca discutiile privind liberalizarea comertului sa continue in martie 2006. Este deci posibil sa vedem foarte curand inca o reuniune de cateva mii de delegati, care sa dezbata viitorul schimburilor comerciale globale. Din pacate, sansele de incheiere a negocierilor sunt destul de mici. Cresterea economica, ce s-a bazat pe sporirea schimburilor comerciale, este in pericol. Cele 160 de state membre ale OMC vor negocia anul viitor cu spectrul depresiei pe masa.