A cincea economie mondială a urcat în ritm trimestrial cu 0,4% în perioada iulie-septembrie 2017, după un avans de 0,3% în trimestrele precedente, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Analiştii estimau o expansiune de 0,3% a PIB-ului Regatului Unit. 

Serviciile, care reprezintă aproape 80% din PIB-ul Marii Britanii, au urcat cu 0,4%, producţia industrială cu 1%, în timp ce sectorul construcţiilor a înregistrat un declin de 0,7%, cel mai semnificativ din ultimii cinci ani. 

În ritm anual, economia britanică a înregistrat un avans de 1,5% în trimestrul trei din 2017, peste nivelul previzionat de analişti. 

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei (BoE), a afirmat luna aceasta că economia britanică este în grafic pentru ca banca centrală să înceapă într-o perioadă de timp relativ scurtă să majoreze rata dobânzii.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca la şedinţa de politică monetară din 2 noiembrie Banca Angliei să majoreze costul creditului cu 25 de puncte de bază, de la 0,25% la 0,50%. 

AGERPRES