Obiectivul Greciei şi al creditorilor internaţionali este obţinerea unui excedent bugetar primar zero, excluzând costurile cu serviciul datoriei, iar PIB-ul ar urma să se contracteze anul acesta cu 2,1 – 2,3%, a afirmat un oficial guvernamental elen pentru Reuters. Un alt oficial a afirmat luni că autorităţile elene speră să finalizeze negocierile cu creditorii internaţionali cel mai târziu marţi, 11 august.

Iniţial, autorităţile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final până pe 18 august pentru acordarea celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară, în valoare de până la 86 miliarde euro (94 miliarde dolari). Negocierile au început în 20 iulie iar în 20 august Grecia trebuie să achite peste trei miliarde de euro către BCE.

Discuţiile au intrat în impas duminică şi s-au prelungit până luni dimineaţă. "Se fac eforturi pentru a finaliza negocierile până luni noaptea sau marţi dimineaţă", a declarat oficialul elen. Unul din subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene şi cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.

Autorităţile de la Atena vor să înfiinţeze o bancă de rebuturi ('bad bank') pentru a rezolva problema în timp ce creditorii internaţionali cer vânzarea lor către fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015 iar procentul ar urma să crească din cauza declinului economiei şi a impunerii restricţiilor asupra mişcărilor de capital.

Şi valoarea primei tranşe din pachetul de asistenţă financiară, estimată la cel puţin 20 miliarde euro, este un subiect de discuţie între autorităţile elene şi creditori. Din aceşti bani, Grecia are nevoie de 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, şapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte obţinut în iulie, şi peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadenţei împrumutului de la BCE.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat recent Oficiul Central de Statistică (ELSTAT). În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulenţele din ultimele luni au afectat evoluţia PIB-ului.

Sursa: AGERPRES