În trimestrul patru al anului trecut economia chineză a înregistrat o creştere de 9,8% în ritm anual, după o creştere de 9,6% în trimestrul al treilea. Pe ansamblul anului 2010, PIB-ul Chinei a crescut cu 10,3% ceea ce a permis acestei ţări să devanseze Japonia ocupând poziţia de a doua economie mondială.

‘Economia naţională a menţinut un ritm rapid de dezvoltare şi a început foarte bine anul’, a declarat purtătorul de cuvânt al NBS, Sheng Laiyun.

În primul trimestru producţia industrială a crescut cu 14,4% iar investiţiile de capital fix au crescut cu 25%, a precizat BNS. De asemenea, în aceiaşi perioadă vânzările cu amănuntul au crescut cu 16,3%.

De asemenea, pe ansamblul primului trimestru creşterea preţului de consum a atins 5%, în pofida unei serii de măsuri de înăsprire a politici monetare adoptate de autorităţile de la Beijing.

‘Menţinerea inflaţiei la cinci procente nu a fost o sarcină uşoară’, a precizat Sheng Laiyun, în condiţiile în care preţurile la alimente au crescut cu 11% în primul trimestru iar chiriile au crescut cu 6,5%.

Presiunea preţurilor nu este surprinzătoare având în vedere nivelul creditelor bancare acordate în primul trimestru. Banca centrală a anunţat zilele trecute că în luna martie volumul noilor credite acordate de băncile chineze a crescut puternic în raport cu luna februarie până la 679,4 miliarde yuani (72,02 miliarde euro).

Pentru a ţine sub control creşterea creditelor, Banca centrală a Chinei a majorat de patru ori dobânda de bază, în perioada care a trecut din luna octombrie 2010 şi până în prezent, şi de asemenea a majorat nivelul rezervelor minime până la nivelul record de 20 de procente.

Pentru ansamblul anului 2011 China şi-a propus să realizeze o creştere a PIB de opt procente şi o creştere a preţurilor de patru procente.
SURSA: Agerpres