PIB-ul (Produsul intern brut) Chinei a crescut puternic în primul trimestru, cu 4,5%, în timp ce alte ţări mari la nivel mondial se confruntă cu o încetinire a creşterii, pe măsură ce băncile centrale majorează dobânzile pentru a controla inflaţia, transmite CNBC.

Creşterea de 4,5% a PIB-ului, publicată marţi de Biroul Naţional de Statistică al Chinei, marchează cel mai mare avans după cel din primul trimestru al anului trecut – când economia Chinei a urcat cu 4,8% – şi este mai bună decât prognoza de 4% dintr-un sondaj Reuters. Faţă de trimestrul precedent, economia a crescut cu 2,2%.

Toată lumea e atentă la China

Creşterea economiei Chinei este urmărită cu atenţie, deoarece aceasta se redeschide după eliminarea majorităţii restricţiilor stricte legate de Covid, care erau în vigoare de aproape trei ani. Economia a crescut cu 2,9% în trimestrul patru din 2022.

Vânzările cu amănuntul au avansat cu 10,6% în martie, pe măsură ce vânzările online de bunuri fizice au crescut. Producţia industrială a crescut cu 3,9%, fiind puţin mai mică decât previziunile Reuters, de 4%.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca ritmul de creştere a economiei chineze să accelereze în 2023 până la 5,4%, în condiţiile în care Guvernul de la Beijing şi-a fixat pentru acest an o ţintă de creştere economică modestă de aproximativ 5%.

Chinezii vor să țină șomajul sub control

Aceasta după ce anul trecut PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de doar 3%, cu mult sub obiectivul oficial de 5,5% şi totodată una din cele mai slabe performanţe înregistrate de economia chineză în ultimele patru decenii.

Guvernul chinez s-a angajat să intensifice sprijinul pentru economia de 18.000 de miliarde de dolari a ţării pentru a ţine sub control șomajul, dar are un spațiu limitat de manevră în timp ce companiile se confruntă cu riscul de creştere a gradului de îndatorare, probleme structurale și preocupări legate de recesiunea globală.

Revenirea economică a Chinei a rămas până acum inegală, trecerea de la un model de creștere alimentată de investiții în trecut până la unul care acum depinde de consum se confruntă cu provocări.

Estimare pentru 2050: China va fi lider mondial

Până în 2050 lumea nu va mai fi aşa cum o ştim în prezent, peisajul atât economic, cât şi cel real se va schimba dramatic, srie The Independent.

Cu excepţia Statelor Unite, multe dintre economiile mari din prezent, precum Japonia şi Germania, au scăzut câteva locuri în clasament, înlocuite de ţări precum India sau Indonezia.

„Statele Unite şi Europa vor pierde constant teren comparativ cu China şi India”, subliniază raportul, anticipând că, în 2050, cota Chinei ar urma să crească la 20% din economia globală, cea a SUA va scădea de la 16% la 12%, cea a Uniunii Europene va coborî de la 15% la 9%, în timp ce a Indiei va urca de la 7% la 15%.

Clasament 2050 (sumele exprimate în dolari):

1. China – 58,499 trilioane
2. India – 44,128 trilioane
3. Statele Unite – 34,120 trilioane
4. Indonezia – 10,502 trilioane