Conform economistului șef al Guvernului, Eric Scheidegger, economia Elveţiei ar putea creşte cu 4% în 2021 şi 2022. Producţia se redresează în urma pandemiei de coronavirus. Economia ar putea creşte mai mult decât dublu faţă de ratele ei obişnuite .

Executivul de la Berna se aşteaptă la o redresare a economiei mondiale de la mijlocul acestui an. Această situație a putea ajuta economia ţării, orientată spre export, a declarat Scheidegger într-un interviu acordat publicaţiei NZZ am Sonntag. În decembrie, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a estimat că economia ar urma să înregistreze un avans de 3% în 2021 şi de 3,1% în 2022. Anul trecut, economia Elveţiei a înregistrat un declin de 3,3%, cel mai sever din 1975.

“Ne aşteptăm la o redresare solidă a economiei începând din vara acestui an”

În mod obişnuit, PIB-ul Elveţiei înregistrează o creştere de aproximativ 1,7% pe an. “În scenariul nostru pozitiv, ne aşteptăm la o redresare solidă a economiei globale începând din vara acestui an. Elveţia ar putea înregistra o creştere de aproximativ 4%, atât în 2021 cât şi în 2022”, a declarat Scheidegger.

Acesta a explicat că recesiunea din 2020 a generat economiei Elveţiei pierderi estimate la 72 miliarde de franci . Ajutorul guvernamental, care a fost echivalentul a 5% din PIB, a prevenit un declin şi mai accentuat. “A depăşit cu mult nivelul măsurilor de sprijin adoptate în timpul crizei financiare”, a afirmat economistul şef al Guvernului. Acesta a adăugat că economia ar trebui să revină la nivelul de dinaintea izbucnirii pandemiei până la finalul acestui an, investiţiile companiilor sprijinind redresarea.

“Companiile se abţin de obicei să facă investiţii”

“Alături de consum, investiţiile sunt al doilea motor de creştere. Companiile se abţin de obicei să facă investiţii în timpul perioadelor de criză. Dar imediat ce planurile lor sunt sigure, multe companii îşi vor extinde activitatea”, a apreciat Scheidegger.

Analiştii avertizează că o parte a economiei elveţiene este dependentă de cererea pe plan global, de aceea industria şi turismul internaţional încă se confruntă cu dificultăţi, transmite Reuters.