Compania afirmă că în această perioadă PIB-ul se mărește cu 2%, în scădere cu 0,8 puncte procentuale față de examinările anterioare.

În prezent, Goldman estimează pierderi totale de 30 de miliarde de dolari din cauza uraganului Irma, adăugând pagubele de 85 de miliarde de dolari cauzate deja de uraganul Harvey, care a lovit în urmă cu o săptămână orașul Harvey.

“Incertitudinea în jurul acestor cifre este ridicată, dar nu există nicio îndoială că impactul celor două uragane va fi deosebit de grav. Ne așteptăm la o scădere drastică în ceea ce privește creșterea trimestrului trei, în urma uraganelor Irma și Harvey”, a declarat Spencer Hill, economist la Goldman.

O modalitate prin care Goldman verifică modul în care un dezastru natural va afecta creșterea economică este evaluarea ponderii poplației  care este în cele din urmă afectată. În prezent, uraganul Irma a afectat 6,1% din populație, devenind astfel cel de al zecelea dezastru natural din istoria Statelor Unite. Acest lucru face ca efectele lui Irma să fie și mai răspândite decât uraganul Katrina din 2005 și uraganul Harvey de luna trecută.

„În timp ce pierderile de proprietăți și evacuările nu intră direct în contabilitatea PIB, uraganele majore și dezastrele naturale au fost totuși asociate cu o încetinire pe termen scurt a multor indicatori de creștere majoră”, a scris Hill. „Credem că pierderile uriașe ale proprietăților și amprentele societale relativ largi ale uraganelor Harvey și Irma sugerează un impact relativ mare asupra creșterii pe termen scurt”,  a mai spus acesta.

Așadar, Goldman menționează că stocurile, locuințele, sectorul energetic și consumul sunt sectoarele care vor suferi cel mai mult.

În special în ceea ce privește energia, implicațiile post-uragane pentru cererea de petrol ar putea reduce PIB-ul. Între timp, numărul mare de persoane afectate de ambele dezastre va afecta cu siguranță consumul, spune firma, subliniind că doar cinci din cele 403 magazine Walmart din Florida au fost deschise luni dimineața.