Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, în perioada octombrie-decembrie 2016, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 1,9%, după un avans de 3,5% în trimestrul al treilea. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,2%. 

Pe ansamblul anului 2016, prima economie a lumii a înregistrat un avans de 1,6%, după o creştere de 2,6% în 2015. Este vorba de cea mai slabă performanţă a economiei SUA de după 2011 şi totodată al 11-lea an în care SUA au înregistrat o creştere economică anuală mai mică de 3%. Anul trecut, creşterea economică a fost limitată de petrolul ieftin şi aprecierea dolarului, care a afectat profiturile companiilor şi a limitat investiţiile. 

În trimestrul al patrulea, importurile SUA au crescut cu 8,3% în timp ce exporturile au scăzut cu 4,3%, după un avans de 10% în trimestrul al treilea, ceea ce a şters 1,70 puncte procentuale din creşterea PIB. În schimb, cheltuielile consumatorilor, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au continuat să crească (2,5%) dar într-un ritm mai modest decât în trimestrul precedent, când au înregistrat un avans de 3%. De asemenea, companiile au majorat stocurile şi cheltuielile. 

Aceasta este însă doar o estimare preliminară, Guvernul american urmând să dea publicităţii luna viitoare cea de-a doua estimare revizuită. Pentru acest an, Rezerva Federală mizează pe o expansiune moderată de 2,1% a economiei americane în timp ce Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 2,3%. 

AGERPRES