Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 0,5% , în condiţiile în care analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 0,7%, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia americană a înregistrat un avans de 1,4%. Aceasta este însă doar o estimare preliminară, Guvernul american urmând să dea publicităţii în data de 27 mai cea de a doua estimare revizuită. 

Aproape toate sectoarele economiei au încetinit în primul trimestru, cu excepţia pieţei imobiliare. Cheltuielile consumatorilor, responsabili pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat o creştere de 1,9%, mai puţin decât avansul de 2,4% înregistrat în trimestrul patru din 2015. 

O altă veste proastă este scăderea investiţiilor companiilor (minus 5,9%), această tendinţă fiind evidentă mai ales în industria extractivă, afectată de preţul scăzut al petrolului, unde investiţiile au înregistrat o contracţie record de 86%. În plus, încetinirea cheltuielilor a dat motive companiilor să facă mai puţine comenzi şi să-şi reducă stocurile. În primul trimestru companiile au acumulat stocuri de 60,9 miliarde de dolari, mai puţin decât 78,3 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut. 

De asemenea, exporturile SUA au continuat să scadă (minus 2,6%), afectate de dolarul puternic, în timp ce importurile au crescut uşor, cu 0,2%, ceea ce a afectat PIB-ul. Cheltuielile statului federal au scăzut şi ele cu 1,6%. 

Singura veste bună pentru economia americană în primul trimestru a venit din partea pieţei imobiliare, unde investiţiile rezidenţiale au înregistrat o creştere de 14,8%. 

Banca Centrală a SUA (Fed), care a menţinut miercuri neschimbată dobânda de bază, a avertizat că ritmul de creştere încetinit ca urmare a scăderii cheltuielilor gospodăriilor şi exporturilor. Cu toate acestea, Fed a subliniat că în viitor activitatea economică va înregistra o creştere moderată, graţie îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii. 

AGERPRES