În perioada iulie-septembrie 2013, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 2,8% în ritm anual, după o creştere de 2,5% înregistrată în trimestrul al doilea şi un avans de doar 1,1% în primele trei luni. Aceste estimări preliminare, care vor fi revizuite de două ori de Departamentul american al Comerţului, sunt peste estimărilor analiştilor, care mizau pe o creştere de 2,0%.

Potrivit Departamentului Comerţului, creşterea economică din trimestrul al treilea a fost susţinută în special de cheltuielile de consum (care au înregistrat o creştere de 1,5%), investiţiile private (creştere de 9,5%) şi exporturi (în creştere cu 4,5%). În schimb, cheltuielile statului federal, în scădere de mai multe luni din cauza crizei bugetare care în luna octombrie a condus la închiderea parţială a unor servicii administrative, au scăzut cu 1,7%.

Investitorii urmăresc cu atenţie datele statistice din SUA pentru a evalua starea de sănătate a celei mai mari economii a lumii, după ce săptămâna trecută Rezerva Federală americană a anunţat că are nevoie de mai multe dovezi înainte de a reduce programul de achiziţii de obligaţiuni, care în prezent se situează la nivelul de 85 de miliarde dolari pe lună.

SURSA: Agerpres