EBA şi Banca Centrală Europeană au derulat o serie de teste de stres în 2014, cu scopul de a face sistemul financiar mai rezistent la criza economică. Pentru acest an, cele două entităţi au optat pentru un exerciţiu mai redus de transparenţă, care va acoperi doar 109 bănci, mai puţine decât în 2014, şi va viza obţinerea de informaţii cu privire la bilanţurile, compoziţia capitalului, gradul de îndatorare, expunerea suverană şi activele riscante. 

În schimb, testele de anul viitor, care vor include multe aspecte ce au fost prezente şi în examinarea din 2014, vor fi construite pe baza lecţiilor învăţate de la precedentul exerciţiu, pentru a se asigura îmbunătăţirea procesului. De exemplu, testele vor include un bilanţ 'static' al băncilor, care ignoră modificările capitalului în timpul testelor, pentru a evita posibilitatea ca rezultatele testelor să fie manipulate. 

'Se estimează că exerciţiul din 2016 va fi lansat în primul trimestru al anului, odată cu comunicarea datelor privind scenariul şi metodologia testelor', se arată în comunicatul de presă al EBA. 
'Evaluarea şi controalele de calitate ar urma să se finalizeze până în trimestrul al treilea din 2016, când vor fi comunicate şi rezultatele cu privire la fiecare bancă', adaugă EBA. 

Începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene. Această tânără autoritate, care operează sub egida BCE, a derulat anul trecut o vastă analiză a activelor bancare din zona euro, precum şi teste de rezistenţă care au scos în evidenţă nevoile de capital ale mai multor instituţii financiare din regiune. Un test de rezistenţă este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituţiilor bancare. 

AGERPRES