În schimb, modelul american merge pe principiul 100 minus vârsta, fiind vorba, mai exact, despre procentul de investiţii în acţiuni listate la bursă. Conform specialiştilor, procentul ar trebui să scadă odată cu vârsta, iar cineva la 30 de ani ar trebui să aibă 70% din economii în instrumente cu risc.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi preşedinte al BCR – Banca pentru locuinţe, ne-a explicat ce înseamnă Regula lui 20 şi cum funcţionează ea.

‘În Marea Britanie, şi cred că acest lucru se poate extrapola, se poate utiliza şi în alte ţări din UE, inclusiv în România, se învaţă un lucru. Acolo elevii învaţă Regula lui 20. Fiecare ar trebui să-şi pună în minte care este nivelul de pensie, sau ce sumă îşi doreşte să încaseze în plus faţă de pensia de la stat într-un an de zile după ce se pensionează. Dacă ajungem la concluzia că ne dorim 100 euro în plus în fiecare lună, după momentul în care ne pensionăm, asta înseamnă că într-un an s-ar strânge 1.200 euro în plus pe care noi ni-i dorim’, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, pentru a-i avea cât vom trăi după ce ne pensionăm, înseamnă că în momentul în care ne pensionăm trebuie să avem o sumă de 20 de ori mai mare decât suma anuală, adică de 20 de ori mai mare decât cei 1.200 de euro pe care ni i-am dori noi, în plus, în fiecare an cât vom trăi după ce ne vom pensiona.

‘Dacă ne dorim 100 de euro în plus, asta înseamnă că în momentul în care ne pensionăm trebuie să avem 24.000 de euro strânşi, lichizi, în contul de investiţii sau depozite sau acţiuni de bursă. Valoarea lor la acel moment, momentul pensionării, trebuie să fie de 24.000 euro pentru fiecare 100 euro în plus. Aceasta este regula lui 20, de 20 de ori suma pe care ne-o dorim’, a precizat preşedintele BVB.

El este de părere că dacă ar învăţa acest concept toţi copiii, aceştia ar privi cu alţi ochi economisirea.

Regula asta, dacă ar învăţa-o toţi copiii din România, din şcoala generală sunt convins că ar privi cu alţi ochi economisirea şi nevoia de a economisi. Ne-am da seama de dimensiunea sumelor pe care ar trebui să le economisim pe toată perioada vieţii noastre active’, a mai arătat Anghel.

Potrivit preşedintelui BVB, educaţia financiară din şcoala generală ar trebui făcută astfel încât cu toţii să înţelegem că trebuie să economisim mai mult decât părinţii noştri.

‘Trăim mai mult şi vom avea nevoie de bani. Studiile arată că vom trăi cu 50% mai mulţi ani după ce ne pensionăm faţă de părinţii noştri şi cu ajutorul medicamentelor care ne vor extinde speranţa de viaţă, vom avea nevoie de mai mulţi bani economisiţi în perioada vieţii active’, a explicat Lucian Anghel.

Investiţiile pe bursă sunt un lucru normal în multe ţări, existând teorii privind aversiunea în faţa riscului în funcţie de vârsta pe care o ai.

Preşedintele Bursei de la Bucureşti a subliniat că modelul american merge pe principiul 100 minus vârsta, ceea ce ar reprezenta procentul de investiţii în acţiuni listate la bursă.

‘În SUA este un principiu care spune 100 minus vârsta. Acest rezultat reprezintă procentul de investiţii în acţiuni listate la bursă. Dacă este un tânăr care are 30 de ani şi lucrează, atunci ar trebui să investească în acţiuni 70% din fondurile pe care le are disponibile şi doar 30% în instrumente foarte sigure gen titluri de stat sau depozite bancare. Cu cât avansează în vârstă, cu cât se apropie de vârsta de 60 de ani, atunci 100 minus 60, doar 40% ar trebui să păstreze în acţiuni. Ponderea acţiunilor care au un profit de risc mai mare, dar se presupune că şi randamentul ar trebui să fie mai bun, ar însemna că 40% ar trebui investite pe bursă şi 60% în instrumente cu un grad de risc mai redus şi un nivel mai redus de rentabilitate’, a subliniat Anghel.

Şeful BVB susţine că investiţiile la bursă ar trebui să scadă gradual odată cu vârsta, dar niciodată să nu se apropie de zero.

‘Cu cât înaintăm în vârstă cu atât zona de instrumente cu risc mai mare precum investiţiile la bursă ar trebui gradual să scadă, dar niciodată nu este zero, cum niciodată nu am doar depozite bancare şi doar titluri de stat. Ar trebui să nu ne punem toată ouăle în acelaşi coş’, a mai spus preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. AGERPRES