„Obiectivitate absolută nu există în niciun domeniu. Până și lui Usain Bolt, atletul perfect, i-a fost retrasă o medalie. Așadar este aberant să cerem obiectivitate absolută jurnaliștilor. Este firesc ca o anume redacție să aibă simpatii ideologice sau de altă natură, e firesc ca unii să fie mai credincioși alții mai atei, unii cu Steaua alții cu Dinamo…”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.

O otravă pentru democrație

„Nu este însă firesc “jurnalismul” militant. El este o otravă pentru democrație. “Scuza” militantismului jurnalistic pentru o “cauză bună” e de fapt o încercare de pervertire și orientare a conștiinței oamenilor onești și în căutare permenentă de idoli. Este așa pentru că nu există cauză “absolut bună”.

Binele e un concept filosofic, despre binele absolut ce să mai vorbim. E sănătos să evitați jurnalismul militant, practicat adesea de oameni cu probleme personale punctuale, care practică, săracii de ei, un soi de exorcism al propriilor demoni încercând să se convingă că problema lor personală e, de fapt, o problemă a societății.

Privind mai larg, în această scurtă și incompletă discuție despre “bine”, atunci când cădeți în admirație în fața vreunui binefăcător să nu uitați că în spatele fiecărei cauze, oricât de bună vă pare ea, sunt oameni, cu interesele, calitățile și imperfecțiunile lor. Lucru cu atât mai observabil în România, în care fiecare a trebuit să se descurce cum a putut în tranziție.

Asta pentru că de 30 de ani nu există un sistem bine pus la punct în care orice problemă individuală să aibă un răspuns sistemic adecvat. Dar despre oameni, sisteme și articularea lor, cu altă ocazie. De fapt… despre asta ar fi trebuit să vă povestească partidele politice în campanie: despre cum articulează nevoile oamenilor cu sistemele pe care le vor construi. Dar sunt incapabili și să construiască sisteme și să se gândească la nevoile oamenilor. Adică proști grămadă”, a conchis Daniel Funeriu.