Preotul Gabriel Cazacu despre urările de „La mulți ani!” cu prilejul sărbătorilor ortodoxe

Părintele Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin din București a oferit o explicație importantă astăzi, 15 august, pentru creștinii ortodocși şi catolici care prăznuiesc adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare. Aceasta este o sărbătoare cu multe tradiții și obiceiuri, de aceea explicațiile sunt necesare.

Preotul Gabriel Cazacu precizează că nu este un păcat să urăm „La mulți ani!” celor care poartă numele de Maria, Marian, sau alte derivate ale acestora.

Iată explicația părintelui Cazacu:

„Nu este păcat. În Biserica Ortodoxă noi îi sărbătorim pe majoritatea sfinților atunci când ei trec la Domnul, mucenicește sau pe cale naturală.

Deci astăzi le spunem cu multă bucurie „La mulți ani!” tuturor Mariilor și Marinilor din viața noastră, mai cu seamă pentru că astăzi este o întâlnire extraordinar de frumoasă în ceruri între Maica noastră cea prea curată și Fiul său cel prea iubit.

Aseară am prohodit-o pe Maica Domnului și trupul ei se ridică la ceruri pentru că Fiul vine și îi ridică trupul la cer și este această bucurie extraordinară”.

Mesajul Părintelui Cazacu de Ziua Marinei Române

Cu gândul la marinarii români, preotul Cazacu le-a urat un călduros „La mulți ani!”:

„Astăzi este şi ziua marinarilor. Le spunem și noi „La mulți ani!”. Prin tradiție, foarte mulți români vin acasă, pentru că luna august este preponderent destinată vacanțelor în Occident, românii noștri dragi vin acasă și petrec alături de familiile de aici timp valoros, timp de rugăciune, timp de regăsire, de îmbrățișare, de speranță, de bucurie.

Românii se adună în număr foarte mare la sfintele noastre biserici și mănăstiri. Avem niște mănăstiri extraordinare, cu niște hramuri dedicate Adormirii Maicii Domnului”.

Preotul Gabriel Cazacu
Preotul Gabriel Cazacu SURSA FOTO: antena3.ro

Părintele îi roagă pe enoriași să aducă copiii la biserică:

„Ne bucură mai ales cei care au postit, cei care s-au spovedit, cei care au viață curată, dar bucuria este aceeași şi pentru cei care n-au avut timp de această dată.

Dragii mei, vă așteptăm, e perioadă frumoasă de vacanță. Aduceți copiii la biserică, nu îi uitați pe bătrânii dvs. iubiți, faceți o faptă bună față de cineva care are nu are mâncare astăzi acasă sau care nu se poate îmbrăca și fiţi buni și milostiv” a explicat părintele Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin din Capitală, marţi, la Antena 3 CNN.