Uniunea Europeană va face o listă neagră cu cei care sunt responsabili de atacuri cibernetice la nivelul țărilor membre ale uniunii. Este vorba de țări din afara UE, despre care s-a descoperit că au provocat atacuri cibernetice.

Uniunea Europeană îi va sancţiona pe cei responsabili de aceste atacuri. Se urmărește stoparea acestui fenomen prezent în multe țări din UE. De multe ori, aceste atacuri au efecte economice devastatoare. În acest moment UE se află sub un mare risc de confict.

„Măsurile restrictive includ interdicţia de a călători în UE şi îngheţarea bunurilor. În plus, le este interzis persoanelor şi entităţilor din UE să pună la dispoziţie fonduri persoanelor şi entităţilor înscrise pe listă”, transmite AFP, citând un comunicat al Consiliului UE.

„Pentru prima dată, UE va putea impune sancţiuni unor persoane sau entităţi care sunt responsabile de atacuri cibernetice sau de tentative de atacuri cibernetice, care aduc un sprijin financiar, tehnic sau material unor atacuri cibernetice sau sunt implicate în orice alt mod în acestea”, arată comunicatul.

„Vor putea fi impuse sancţiuni, de asemenea, unor persoane sau entităţi care sunt asociate acestora”, se mai precizează în text.

„UE va sancţiona atacurile care au efecte importante şi care îşi au originea ori sunt întreprinse în exteriorul UE sau utilizează infrastructuri situate în exteriorul UE sau sunt conduse de persoane ori entităţi stabilite ori care acţionează în exteriorul UE, sau sunt întreprinse cu ajutorul unor persoane sau entităţi care acţionează în exteriorul UE”, precizează comunicatul.

Deocamdată nu este menționat niciun stat, însă țările membre UE au sesizat atacuri cibernetice venite din Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran. Olanda este una dintre țările din UE care a avut parte de un asemenea atac masiv.