Deşi analiştii se aşteptau ca Japonia să fie în urma Chinei în 2010, datele oficiale prezentate luni subliniază situaţia dificilă a economiei nipone, afectată de deflaţie, reducerea cererii pe plan intern şi nivelul datoriei, cel mai ridicat în rândul statelor industrializate.

‘Miracolul economic’ nipon de după al doilea război mondial a plasat economia ţării pe locul doi în lume, în urma Statelor Unite, mai mult de patru decenii, dar stagnarea provocată de bula imobiliară din 1990 a ajutat economia Chinei să o devanseze pe cea a statului vecin.

Acum analiştii estimează momentul în care China ar putea depăşi SUA, devenind cea mai mare economie a lumii, ceea ce s-ar putea întâmpla în 2025, conform prognozelor Băncii Mondiale şi Goldman Sachs.

Produsul Intern Brut Real al Japoniei s-a contract în trimestrul patru din 2010 cu 1,1% comparativ cu perioada similară din 2009, deoarece expirarea programului de subvenţii auto a afectat vânzările de maşini, noile taxe pe tutun au redus cererea iar aprecierea yenului a lovit exportatorii. A fost primul declin al economiei nipone din ultimele cinci trimestre.

În 2010, Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu 3,9%, prima creştere anuală din ultimii trei ani, dar nu suficient pentru compensa avansul economiei chineze. PIB-ul nominal de 5.474 miliarde de dolari în 2010 a plasat Japonia în urma Chinei, care a înregistrat un PIB nominal de 5.879 miliarde de dolari anul trecut.

Totuşi, analiştii se aşteaptă la o redresare a economiei nipone în primul trimestru din acest an, datorită avansului economiei mondiale şi a exporturilor în creştere către China, principala sa piaţă de export.

Datoria publică a Japoniei, deja cea mai mare din rândul statelor industrializate în raport cu Produsul Intern Brut, a atins la finele lunii decembrie 2010 o nouă valoare record de 919.150 miliarde de yeni (11.120 miliarde de dolari sau 8.120 miliarde euro), în creştere cu 1,1% faţă de sfârşitul lunii septembrie 2010.

Ţinând cont de estimările referitoare la valoarea anuală a PIB-ului Japoniei în 2010 (aproximativ 5.500 miliarde dolari sau 4.010 miliarde euro), datoria publică niponă este practic de două ori mai mare decât valoarea economiei sale, cel mai ridicat raport din rândul statelor industrializate.

Săptămâna trecută, un oficial de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că datoria externă şi deficitul bugetar ale Japoniei nu sunt sustenabile pe termen mediu şi lung.

Luna trecută agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s, a retrogradat Japonia la ‘AA minus’, apreciind că guvernul de la Tokyo nu dispune de un plan coerent pentru reducerea datoriei externe.
De ce este China diferită de restul lumiiEconomia Chinei: ce se află dincolo de succesul ultimilor ani

Te-ar putea interesa și: