Statele UE trebuie să umple instalațiile de gaze naturale la 80% până în luna noiembrie

Noile norme de stocare a gazelor naturale, adoptate luni de către oficialii europeni, impun statelor membre UE să umple instalațiile de stocare a gazelor naturale la 80% până în luna noiembrie. După acest an, fiecare stat UE va fi nevoit să umple instalațiile de stocare a gazelor naturale până la 90%.

În contextul actual al amenințărilor Guvernului de la Moscova cu întreruperea aprovizionării statelor europene cu gaze rusești, Regulamentul UE privind stocarea gazelor naturale impune ca rezervele de gaze ale Europei să fie refăcute înainte de iarnă, iar gestionarea acestora să fie protejată de interferențe externe, scrie într-un comunicat de presă transmis de către Comisia Europeană.

Astfel că, statele membre UE care dispun de instalații subterane de stocare a gazelor naturale au obligația de a atinge 80% din capacitatea lor de stocare până la 1 noiembrie 2022, fiind încurajate să tindă spre 85%. Pe cealaltă parte, statele membre UE care nu dispun de infrastructură de stocare trebuie să încheie acorduri bilaterale privind stocarea unor cantități suficiente pentru utilizarea proprie în țările vecine, într-un spirit de solidaritate.

De acum înainte, instalațiile de stocare a gazelor naturale vor fi considerate infrastructuri critice și toți operatorii de înmagazinare din Uniunea Europeană vor trebui să treacă printr-un nou proces de certificare pentru a reduce riscurile de interferențe externe.

Potrivit Comisiei Europene, normele au fost adoptate rapid datorită disponibilității Parlamentului European și Consiliului European de a examina propunerea legislativă în regim de urgență, în contextul războiului din Ucraina.

„Aș dori să aduc un omagiu abordării pozitive și constructive pe care Parlamentul și Consiliul au avut-o cu privire la această propunere. Aceasta este o declarație importantă de unitate, hotărâre și viteză de acțiune a UE în fața intențiilor Kremlinului de a folosi exporturile de gaze drept arme. În prezent, este esențial să facem presiuni în ceea ce privește îndeplinirea noilor obiective de stocare și să ne intensificăm gradul de pregătire în cazul în care situația se deteriorează și mai mult”, a declarat luni Kadri Simson, comisar european pentru Energie.

Vladimir Putin va decide dacă se va închide sau nu robinetul de gaze naturale către UE

Amintim faptul că premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, a declarat recent că decizia de a închide sau nu robinetul de gaze naturale este exclusiv în mâinile lui Vladimir Putin.

Măsura Rusiei de a înăspri controlul aprovizionării vine în contextul în care UE încearcă să refacă rezervele de gaz înainte de următorul sezon de încălzire, care începe de obicei în jurul lunii octombrie. Rezervele de gaze naturale ale blocului comunitar erau pline în proporție de 55% pe data de 22 iunie 2022, comparativ cu norma sezonieră de 57% pentru această perioadă a anului, care este de cinci ani.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat recent că statele membre sunt „bine pregătite” pentru această provocare, subliniind faptul că eforturile de diversificare a infrastructurii energetice trebuie să fie intensificate pentru a face față în viitorul apropiat, relatează Bloomberg.