Informația momentului la nivel european. Securitatea energetică a României, dar și a Uniunii Europene, este acum pe mâini bune, având în vedere amenințările actuale.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Cristian Bușoi anunță că raportul pentru stocarea gazelor (Gas Storage), întocmit chiar de el, a fost votat de o majoritate clară în Parlamentul European. Mai exact, au fost înregistrate 519 voturi pentru, din cele 598 exprimate.

„Victorie importantă pentru securitatea energetică a României și a UE. Raportul pentru stocarea gazelor (Gas Storage), pe care l-am întocmit, votat de o majoritate clară în Parlamentul European: 519 voturi pentru, din 598 exprimate

Victorie importantă pentru securitatea energetică a României și a UE, astăzi, în Parlamentul European. Sunt bucuros să vă anunț că raportul meu privind legislația pentru stocarea gazelor a fost votat de o majoritate clară: 519 voturi pentru din 598 exprimate.

Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au înțeles că traversăm vremuri fără precedent, care au nevoie de soluții rapide, care să protejeze cetățenii și industria europeană de șantajul meschin al Rusiei, care folosește gazul ca armă”, scrie acesta.

Noul regulament intră în vigoare de luna viitoare

Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European precizează că încă de la începutul lunii aprilie a avut această sarcină, iar după ore întregi de negocieri, astăzi există în sfârșit garanția că ” toți cetățenii și toate companiile europene vor avea suficient gaz pentru a trece cu bine de iarna care urmează”.

Cristian Bușoi adaugă că legislația urmează să între în vigoare de luna viitoare și asigură UE că depozitele de gaze vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie.

„La începutul lunii aprilie, Parlamentul European ne-a încredințat mie și Comisiei ITRE, pe care o conduc, sarcina să negociem un Act Legislativ crucial pentru siguranța energetică a UE. Este vorba despre dosarul Stocării Gazelor (Gas Storage). După ore întregi de negocieri cu Consiliul și Comisia, iată că am ajuns să avem astăzi, în urma votului din Plen, garanția că toți cetățenii și toate companiile europene vor avea suficient gaz pentru a trece cu bine de iarna care urmează.

Legislația pe care am votat-o va intra în vigoare luna viitoare și ne asigură că depozitele de gaze vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie. Țintim însă spre 85% până la final de an și la o capacitate de minimum 90% pentru anul viitor”, se mai arată în postare.

Cristian Bușoi precizează că și procedura de certificare stabilită este una extrem de importantă, astfel încât ”fiecare operator de înmagazinare a gazelor va trebui să demonstreze că nu reprezintă un pericol pentru securitatea noastră de aprovizionare sau pentru securitatea noastră națională”.

Totodată, el a mai adăugat că toate ”jocurile” pe care Rusia le-a făcut în ultimele luni cu rezervele de gaz au confirmat că acțiunile UE sunt justificate și că este necesară o reducere a dependenței” toxice” de combustibili fosili ruși.

Cum funcționează procedura de certificare?

„Acordul la care am ajuns în urma negocierilor cu Comisia și Consiliul, dar și votul de astăzi demonstrează că instituțiile UE și statele membre și-au dat mâna și acționează împreună pentru ca fiecare cetățean și fiecare companie din UE să fie protejată și să nu aibă de suferit din cauza amenințărilor externe.

Foarte importantă este și procedura de certificare pe care am stabilit-o, prin care fiecare operator de înmagazinare a gazelor va trebui să demonstreze că nu reprezintă un pericol pentru securitatea noastră de aprovizionare sau pentru securitatea noastră națională, dacă dorește să-și păstreze dreptul de proprietate asupra depozitării. Am cerut în mod expres ca procesul pentru aceste certificări să fie pe cât de riguros, pe atât de rapid.

Jocurile Rusiei cu rezervele de gaze nu au făcut decât să confirme că acțiunile noastre sunt justificate și că este imperios necesar să ne reducem dependența toxică de combustibilii fosili ruși. Cu Acorduri de solidaritate între statele membre, cu ajutorul mecanismului de achiziții comune de gaze vom ocroti cetățenii și industria.

Mulțumesc echipei mele, colegului meu, Jerzy Buzek, comisarului pentru Energie, Kadri Simson, cu care am lucrat foarte bine și vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans pentru susținere și pentru munca depusă pentru Dosarul Gas Storage, esențial pentru securitatea energetică a UE”, mai scrie Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Răspunsul UE în fața Gazprom

O reacție în acest sens a venit și din partea lui Jerzy Buzek (PPE, Polonia). Oficialul subliniază faptul că noul regulament este un răspuns la situația actuală extrem de gravă declanșată de Rusia.

„Regulamentul este răspunsul la situația actuală. Gazprom folosește furnizarea de energie ca armă, iar noi avem scutul nostru de protecție. Nimeni dintre cei care folosesc energia ca armă nu va fi responsabil pentru capacitățile noastre de stocare.

De asemenea, putem începe oficial achiziția comună de gaze naturale în UE”, a declarat Jerzy Buzek (PPE, Polonia), care conduce echipa de negociere a Parlamentului.

Menționăm faptul că până în luna august 2022, Comisia va publica orientări destinate țărilor Uniunii privind modul în care pot achiziționa gaze naturale în comun. Ele vor putea acționa în acest sens în grupuri de două sau mai multe țări.