Pe data de 25 mai, trebuie depusă Declarația Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice

25 mai 2023 este termenul limită pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Mai exact, persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal, trebuie să depună documentul respectiv la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Declaraţia Unică trebuie completată și depusă şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declarația Unică ar trebui depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;

Declarația Unică poate fi depusă și în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin apelând Serviciul Central de Asistență Telefonică a Contribuabililor – Call – Center, la numărul de telefon: 0314 039 160, prin e-mail, accesând Formularul de Contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

Românii primesc notificări de conformitate de la ANAF pe care ar trebui să nu le ignore

ANAF a inițiat trimiterea de notificări de conformare înainte de inspecție către persoanele fizice și este esențial ca românii să știe ce măsuri trebuie să ia în astfel de situații. Este important de reținut că persoanele fizice trebuie să răspundă în termen de 30 de zile și nu trebuie să ignore notificarea.

„Este bine ca oamenii să le seziseze, să răspundă Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și să-și clarifice problemele”, a zis Lucian Heiuș, președintele Fiscului.

Potrivit spuselor sale, majoritatea erorilor tind să provină de la persoanele fizice, de aceea Fiscul a început să implementeze o nouă procedură pentru a rezolva aceste probleme. Un aspect al acestei proceduri presupune trimiterea de notificări de conformare către persoanele fizice cu privire la declarațiile fiscale care nu au fost depuse la timp.

Sunt vizate veniturile din perioada 2018-2021

Înștiințările vizează veniturile realizate între 2018 și 2021, iar persoanele fizice sunt încurajate să păstreze chitanțele dacă au depus Declarația Unică în acești ani.

Persoanele fizice pot trimite informații privind reevaluarea situației lor fiscale în format electronic prin intermediul formularului de contact SPV sau prin trimiterea unui e-mail la notificare.VSPF@anaf.ro sau a unei scrisori fizice. Este important de reținut că aceste notificări sunt trimise înainte ca persoanele fizice să fie selectate pentru o verificare fiscală.