Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că susţine impozitarea progresivă. Cu toate acestea, el a precizat că în România nu poate fi introdusă această măsură până când Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu va fi complet digitalizată.

Marcel Ciolacu susține impozitarea progresivă

„Până când ANAF-ul nu va fi digitalizat, nu sunt unul dintre susţinătorii introducerii impozitării progresive. Dar sunt unul dintre cei mai mari susţinători ai acestui tip de impozitare, pentru că aceasta este direcţia pe care luat-o întreaga lume, întreaga Europă, mai puţin Rusia.

Sau dacă dorim să apărăm ceva deja depăşit în întreaga lume sau în întreaga Europă, mai puţin în Rusia, cota unică, atunci să revenim la cota unică, fiindcă ea nu mai există în România”, a afirmat președintele PSD Marcel Ciolacu.

Ministerul Finanțelor are nevoie de o digitalizare completă

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că impozitarea progresivă nu poate fi aplicată, cât timp nu este realizată o digitalizare a Ministerului de Finanţe.

„Impozitarea progresivă este o soluţie care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerului Finanţelor pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă în condiţiile în care putem să determinăm venitul global.

Aşa cum astăzi toate aceste cifre încă sunt ţinute cu creionul în registre, este imposibil să se aplice impozitarea progresivă”, a spus Nicolae Ciucă.

Supraimpozitarea bugetarilor

De asemenea, Nicolae Ciucă a vorbit despre posibilitatea supraimpozitării atât a bugetarilor, cât şi a mediul privat.

„Celelalte chestiuni care ţin de impozitare, supraimpozitare sunt elemente de analiză pe care le aşteptăm de la Ministerul de Finanţe. Nu putem să venim cu astfel de taxe la mediul privat.

Discutăm cu mediul privat, îi încurajăm să facă investiţii, îi încurajăm să se dezvolte. Nu ar fi corect din partea statului să vină peste noapte cu astfel de măsuri.  Adoptarea la nivelul Guvernului a unei astfel de decizii nu poate să se întâmple în acest moment, pentru că trebuie, de asemenea, asigurate condiţiile de constituţionalitate şi celelalte elemente pe care trebuie să le avem clar pe masă vis a vis de efectele şi consecinţele acestor măsuri.”, a mai spus Nicolae Ciucă.