Anunțul momentului în România! Se schimbă totul în ceea ce privește învățământul profesional și certificatul de competență profesională. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat noutățile.

Într-un interviu acordat DC News, Sorin Cîmpeanu susține că de acum nu va mai exista un an suplimentar de studiu în cazul elevilor care vor dori să facă învățământul profesional de 3 ani în noile licee profesionale.

Mai exact, aceștia nu vor mai pierde un an din viață și totodată, vor avea șansa să își continue studiile până la finalul liceului. În același timp, elevii vor putea să susțină și examenul de Bacalaureat.

Sorin Cîmpeanu explică cum arată noua lege

„Haideți să vorbim despre învățământul profesional. Ridicăm școala profesională la nivel de liceu tehnic și profesional.

Acest lucru înseamnă că atunci când un părinte își va trimite copilul într-o școală profesională, care acum se va numi liceu profesional, nu va mai avea acea constrângere de care s-a lovit până acum: faci trei ani și dacă peste 2-3-4-5-6-7 ani vrea elevul să se întoarcă, mai trebuie să facă încă doi: trei ani în școala profesională, plus încă doi pentru a susține bacalaureatul.

Sunt cinci ani. Dacă îl trimite la liceu, elevul face patru ani și nu pierde un an din viață”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat și cum arată noua lege. Potrivit acestuia, în cazul în care un elev va face trei ani și va dori să se întoarcă, atunci va putea să facă acest lucru și să susțină și examenul de Bacalaureat.

Totodată, după susținerea examenului, elevul va avea un certificat de competență profesională, care este important atât pentru angajatori, cât și pentru Universități. În ceea ce privește probele de la Bacalaureat, este vorba despre probele la cultură generală și una de specializare.

Ce probe vor susține acești elevi la examenul de Bacalaureat?

„Noua lege spune: faci trei ani, iar dacă faci un singur an, când vei vrea să te întorci, vei putea să faci clasa a XII-a și vei susține bacalaureatul. După ce vei susține bacalaureatul, vei avea un certificat de competență profesională care va fi luat în seamă și de universități, dar mai ales de angajatori.

În afară de probele de cultură generală, va fi și o probă de specializare pe care și-o alege candidatul. Dacă la ce a considerat el că este bun se validează la examenul de bacalaureat, va avea un certificat de competență profesională. Dacă își va alege programare numerică sau orice în domeniul specializării pe care a urmat-o în liceu și va fi credibil, va fi luat în considerare de universități și angajatori”, a mai explicat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu susține că în prezent certificatele de evaluare profesională nu sunt băgate în seamă, însă odată cu aceste modificări, ipocrizia va fi eliminată din site. „În prezent, certificatele de evaluare profesională sunt formale. Vă spun cu maximă sinceritate. Vrem să eliminăm ipocrizia din sistem”, a explicat Sorin Cîmpeanu la DC News.