Începând din data de 17 septembrie 2022, băncile, instituțiile financiar-nebancare (IFN) și casele de amanet trebuie să afișeze informații referitoare la procedurile de insolvență personală.

Această cerință este prevăzută în Ordinul ANPC numărul 450 din 2022, care prevede ca instituțiile menționate anterior să ofere clienților informații despre aceste proceduri prin diferite instrumente precum pe hârtie, prin e-mail sau prin alt suport durabil.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la 60 de zile după publicare, respectiv sâmbătă, 17 septembrie.

Legea nr. 151 din 2015 arată că există trei proceduri de insolvență a persoanelor fizice. Așadar, avem procedura de insolvență pe plan de rambursare a datoriilor, procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active și procedura simplificată de insolvență.

Autoritățile spun că instituțiile anterior menționate trebuie să pună acest afiș într-un loc cât mai vizibil pentru consumatori, venind chiar și cu un exemplu.

„La loc vizibil, în spațiul de comercializare sau, după caz, de prestare a serviciului, lângă orarul de funcționare sau lângă casele de marcat”, se arată în ordin.

Legea se aplică și în mediul online

Având în vedere că legea se aplică și în mediul online, proprietarii de site-uri pentru produse și servicii sunt și ei obligați să o anumită pictogramă pe pagina principală a site-ului, pictogramă care deține logo-ul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Această pictogramă, arată ordinul, trebuie asociată cu un link care duce la secțiunea Insolvență persoane fizice de pe pagina oficială de internet a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Vor exista controale dure pentru a vedea dacă se respectă legea

Instituțiile anterior menționate vor avea timp până pe data de 1 noiembrie să pună la loc vizibil acest afiș, deoarece, la 45 de zile după ce ordinul intră în vigoare, vor începe și controalele.

În acest mod, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va verifica dacă operatorii și-au îndeplinit sau nu obligația de a pune afișul cât și pictograma cu insolvența.

Amintim că operatorii cu sedii fizice și cei cu site-uri vor trebui să pună și ei într-un loc vizibil un astfel de afiș. Autoritățile mai spun că, și în cazul lor, vor exista controale, ele începând mai devreme decât cele programate pentru bănci, IFM-uri și case de amanet.