Un celebru economist, implicat de ceva vreme și în politică, spune că datele în ceea ce privește consumul au fost ajustate de Institutul Național de Statistică(INS) special pentru a arăta că economia încă performează, în timp ce inflația a luat-o razna.

Este vorba despre senatorul PNL Florin Cîțu, care a vorbit de situația periculoasă a României în mai multe postări pe Facebook.

“ Guvernarea Dragnea-Vâlcov = Guvernarea inflației! Implementarea programului PSD susținut de PSD + ALDE +UDMR a dus la creșterea tuturor prețurilor din economie (consum și producție). Norocul nostru este ca au implementat doar o mică parte din prostia de program.”, a comentat Cîțu, ilustrând cu graficul de mai jos.

 

Mai grav, senatorul vorbește pe șleau despre faptul că PSD a măsluit datele economice reale, situație care ar fi cu adevărat gravă. Grecia, de exemplu, a ajuns aproape de faliment tocmai pentru că nu a raportat, ani la rândul, datele economice corecte.

“ Avem o problemă gravă. Pentru a avea acest rezultat, chiar așa modest, INS a SCHIMBAT la începutul acestui an datele pentru fiecare luna din 2017. În prima luna din 2018 INS a „recalculat” și a schimbat datele doar pentru 2017. Atât. Nu s-a atins de 2016.De ce ar fi făcut INS așa ceva? Uitați-va la cum ar fi arătat dinamică consumului în 2018 (roșu în grafic) dacă erau păstrate datele inițiale. Ar fi arătat PRĂBUȘIREA consumului. Și acum partea cea mai importantă. Veniturile la buget sunt cu mult sub așteptări. Că și cum economia ar avea o dinamică mult mai slabă decât cea „oficială”. Cum ar fi arătat contribuția consumului la creșterea economică dacă se păstrau datele inițiale? NEGATIVĂ. Rămâne să aflăm de la INS ce a schimbat în „algoritm” de a influențat DOAR pozitiv aceste date. Sper că nu a fost variabilă „politică”.”, a spus Cîțu.