PMB a impus noi reguli privind folosirea și staționarea trotinetelor electrice

Primăria Municipiului București (PMB) a impus noi reguli privind folosirea și staționarea trotinetelor electrice în contextul în care, numai anul trecut, peste 300 de oameni au fost răniți de trotinete electrice, iar numărul acestor accidente este în creștere.

Aceste accidente apar adesea din cauză că nu există piste speciale pentru trotinete electrice, iar oamenii care le folosesc merg cu viteză mare pe trotuar/alee, iar pe șosea nu respectă regulile de circulație.

De aceea, PMB le-a interzis persoanelor care folosesc trotinete electrice să mai circule cu ele pe aleile din parcuri sau prin grădinile publice. De acum încolo, românii vor putea merge cu trotineta electrică doar pe pistele pentru bicicliști.

În cazul în care pe anumite trotuare nu există pistă pentru bicicliști, oamenii vor merge cu trotineta electrică pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 de km pe oră. ATENȚIE! Viteza permisă pentru trotinete electrice este de 25 de km pe oră.

„Apar limitări de viteză în anumite zone, acolo unde noi considerăm că este un risc ca o viteză mai mare să pună în perciol pietonii și alți participanți la traffic. Cea mai mare viteză este de 25 de kilometri la oră, aceste limitări au venit din partea societății civile, de 10 km, de 5 km, în funcție de zone și de intensitatea pietonilor”, a explicat Stelian Bujduveanu, vice-primarul Capitalei, relatează stirileprotv.ro.

Firmele care închiriază trotinete electrice trebuie să plătească taxe

Peste 10.000 de trotinete electrice pot fi închiriate zilnic în București. Toate aparțin unor operatori privați care vor fi obligati să obțină o licență de funcționare care se taxează anual. În plus, pentru fiecare trotinetă închiriată, este propusă o taxă de 50 bani pe zi sau 1 leu pe metru pătrat ocupat. De asemenea, acești operatori privați trebuie să aibă o asigurare obligatorie în caz de accident.

De altfel, trotinetele electrice nu mai pot fi lăsate oriunde. Este interzisă staționarea lor:

  • în stațiile mijloacelor de transport public;
  • în zona trecerilor de pietoni;
  • pe spațiile verzi;
  • pe carosabil.

Cei care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați cu o amendă cuprinse între 200 de lei și 400 de lei, iar firmele private care le închiriază sunt obligate să le ridice din zonele unde sunt staționate neregulamentar.