Guvernul Cîțu, luat în vizor de un fost ministru al Muncii. Marius Budăi a prezentat miercuri, 27 ianuarie, date din sectorul social și cifre pe care PSD le propune. Declarația a fost făcută în cadrul lansării bugetului alternativ propus de social-democrați.

„Vom crea în plus 110.000 de noi locuri de muncă. Înseamnă redarea demnității acelei persoane care își poate câștiga traiul cinstit. Este de neînțeles pentru noi aversiunea lui Cîțu de a mări salariul minim pe economie”, susține Budăi.

Guvernul Cîțu, luat în vizor de un fost ministru al Muncii

„Iată că România Edicată a domnului președinte Cîțu a dus la plafonarea salariului pentru cei cu studii superioare. Credem că sunt contraproductive aceste măsuri de austeritate.

O problemă extrem de spinoasă este pensia minimă. Avem un milion de oameni în această situație. O situația îngriorătoare este rata șomajului. Trebuie să reluăm această luptă cu crearea de noi locuri de muncă.

Nu putem vorbi de o integrare totală în UE cu pensii și salarii mici. Vrem să aducem mediul de trai spre nivelul mediu din UE. Dacă majorăm salariile și pensiile, vom ajunge la 73 la sută din media UE.

Avem în buget programe pentru stimularea natalității. Este specială pentru că viitorul nostru depinde de creșterea natalității. Vom avea probleme în 10-15 ani.

Nico noi nu am avut în buget banii pe care i-am dorit. Dar totul ține de priorități, iar totul vine din pricepere. Noi susținem bunăstarea cetățenilor români.

Pentru cei de acum, nimic nu reprezintă priorități pentru că le-au înghețat tot. Noi nu ne propunem să introducem taxe noi. Bani există”, a conchis fostul ministru al Muncii.

Anunț despre recalcularea pensiilor

Ludovic Orban spune că pensiile ar trebui crescute în fiecare an la 1 ianuarie.

„Eu sunt adeptul sistemului de indexare care să ţină cont de rata inflaţiei, să compenseze pierderea puterii de cumpărare ca urmare a creşterii preţurilor, adică compensarea 100% a ratei inflaţiei şi până la 50% din creşterea salariului mediului brut pe economie, astfel încât să crească şi puterea de cumpărare odată cu creşterea economică, pentru că obiectivul nostru este să creştem şi puterea de cumpărare pe măsură ce există o creştere economică sănătoasă.

Din punctul meu de vedere, este o aberaţie să te apuci să faci legi în care să prevezi că pe patru ani, cinci ani, şase ani, eventual pe 100 de ani – de ce nu au prevăzut cum o să crească pensiile şi salariile pe 100 de ani PSD? – pentru că nu poţi să faci o astfel de predicţie care să stea în picioare în condiţiile în care, aţi văzut, nimeni nu a anticipat pandemia, pandemia a generat o criză economică mondială, nu numai în România, care a redus resursele financiare atât pentru fondul de pensii, cât şi pentru bugetul de stat şi care a creat literalmente o problemă foarte serioasă”, a afirmat Orban, după ce a participat la şedinţa Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea