Militarii ruşi din regiunea transnistreană sunt, de luni, în “alertă de război”. Aceştia au primit căşti, veste antiglonţ şi muniţie de luptă.
    Potrivit presei de la Tiraspol, autorităţile transnistrene pro-ruse se tem ca tensiunile din Ucraina să nu treacă frontiera. Administraţia de la Tiraspol a înăsprit procedura de trecere a frontierei dintre Ucraina şi regiunea transnistreană înainte de începerea crizei din Crimeea.

    Hudeakov cere recunoaşterea Transnistriei de către Rusia

    În legătură cu ultimele evenimente din Ucraina, deputatul din Duma rusă, Roman Hudeakov, s-a adresat Ministerului rus al Afacerilor Externe cu cererea de examinare a posibilităţii recunoaşterii Transnistriei şi integrării acesteia în Federaţia Rusă. Deputatul rus, originar din Transnistria, a invocat faptul că România ar putea recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova.

    Analiştii politici de la Chişinău consideră că dacă Ucraina va ceda în faţa agresiunii ruseşti, atunci indubitabil se poate afirma că “Moldova va fi ocupată de Rusia din nou” şi sugerează că Parlamentul Republicii Moldovei trebuie să se convoace şi să adopte o declaraţie în legătură cu agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, Republica Moldova trebuie să ceară UE şi SUA să fie luată sub protecţia NATO.

    Mike Rogers: Următoarea victimă a agresiunii ruseşti va fi Moldova

    Şi şeful Comitetului pentru Informaţii de la Casa Albă, Mike Rogers, a declarat că Moldova ar putea fi următoarea “victimă a agresiunii ruse”. “Vladimir Putin intenţionează să extindă zona-tampon a Rusiei, aşa cum o face în Ucraina. Cred că Moscova îşi doreşte să extindă zona-tampon nu atât prin ocupaţie, cât prin influenţă. Iar următoarea va fi Moldova şi vor urma şi alte regiuni. Interesul Rusiei este să împingă cât mai departe această zonă-tampon”, a menţionat Mike Rogers.

    În legătură cu evenimentele din Crimeea, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat că Moldova pledează pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi pentru neadmiterea violării principiilor dreptului internaţional. La rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă a menţionat că „tensiunile dintre pro-ruşii din Crimeea şi pro-europenii din Ucraina îi amintesc de conflictul separatist din Transnistria”. “Ceea ce se întâmplă în Ucraina arată că, în cazul în care o ţară nu reacţionează imediat la pericolul separatismului, acesta riscă să se răspândească în întreaga regiune”, a spus Leancă.

    Barack Obama către moldoveni: „Inima mea e cu voi. Vreau să vă văd reuşind”

    Luni, premierul Republicii Moldova s-a aflat într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. În cadrul întrevederilor de la Washington, Iurie Leancă a primit un mesaj de încurajare şi de la preşedintele SUA, Barack Obama. Pe neprins de veste, preşedintele american s-a alăturat întrevederii dintre premierul Iurie Leancă şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Barack Obama a spus că a ţinut să vină personal ca să-l salute şi să-l felicite pe Iurie Leancă pentru Acordul de Asociere parafat la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, anul trecut. „Inima mea e cu voi, sprijinul meu e pentru voi şi vreau să vă văd reuşind“, a menţionat Barack Obama. De asemenea, preşedintele american a spus că Statele Unite vor face tot ce le stă în puteri pentru stabilizarea situaţiei din regiune, iar secretarul de stat american, John Kerry, a anunţat că SUA vor creşte ajutorul economic pentru Republica Moldova. “Îmi pare rău să spun, dar Rusia face presiuni asupra Republicii Moldova în special în ceea ce priveşte resursele energetice”, a subliniat John Kerry.

    Ambasadorul Moldovei la Washington: „Rusia instalează un regim de ocupaţie în Crimeea”

    A luat atitudine faţă de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina şi ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu. Într-un mesaj postat pe Facebook, el scrie despre aseamănarea scenariului din Crimeea cu cel aplicat de cazaci şi militarii ruşi la Dubăsari, Tiraspol şi Tighina cu două decenii în urmă. „Rusia instalează un regim 'marionetă' de ocupaţie în Crimeea după model transnistrean. Uzurparea puterii legitime de stat a Ucrainei în peninsulă cu sprijinul desantului, flotei şi speţnazului rusesc însemnă nimic altceva decât că militarismul a doborât dreptul internaţional“, a scris Igor Munteanu.