Dr. Alina Gheorghe a explicat că oamenii care sesizează diverse afecțiuni ale ochilor trebuie să se prezinte de urgență la medicul oftalmolog sau la o cameră de gardă. Conform afirmațiilor sale, problemele ochilor nu trebuie neglijate deoarece ascuns diverse nereguli ale altor organe vitale.

„O urgenţă oftalmologică înseamnă o scădere bruscă a acuităţii vizuale. Deci, orice pierdere de scădere bruscă a acuităţii vizuale, fie că este la un ochi sau la ambii ochi ar trebui să ne atragă atenţia. Pe lângă asta, o urgenţă oftalmologică importantă este şi creşterea tensiunii intraoculare, pe care pacienţii o pot judeca şi o pot traduce printr-o simptomatologie a unui ochi foarte dureros, foarte roşu şi migrene, dureri de cap ce pot merge până la vomă.

Spectrul de urgenţă oftalmologică este un spectru larg. O urgenţă oftalmologică înseamă orice traumatism, orice agresiune. Cred că ar trebui să facem bine diferenţa dintre afecţiuni ce nu sunt neapărat urgenţe şi afecţiuni ce poate nu au un răsunet simptomatic atât de important, dar care într-adevăr reprezintă o urgenţă şi ar putea duce la pierderi ireversibile de vedere”, a spus dr. Alina Gheorghe.

Pierderile subite de vedere pot indica probleme grave de sănătate

Medicul a explicat afecțiunile înregistrate la nivelul ochilor diferă în gravitate în funcție de vârsta pacientului. Pierderile subtile de vedere sunt patologii care apar la oamenii vârstinic, de obicei. În caz contrat, dacă pacientul este tânăr, atunci acesta trebuie să se prezinte de urgență la un medic specialist.

„Un ochi foarte dureros cu dureri de cap ar trebui să ne alarmeze şi să ne ducă într-un serviciu de urgenţă oftalmologic. Pe când o înroşire fără durere la un pacient hipertensiv sau poate ochi cu secreţii este indicat să fie văzut de un medic oftalmolog. Cauzele sunt multiple şi depinde căror tipuri de pacienţi ne adresăm.

Dacă vorbim despre pacienţii de peste 40 de ani, pierderile bruşte de acuitate vizuale vin secundar dezlipirilor retiniene, accidentelor vasculare, degenerescenţelor maculare, însă acestea sunt patologii care apar la persoanele mai în vârstă. În cazul tinerilor, pe lângă creşterile trazitorii de presiune intraoculară sau de afecţiuni deja cunoscute, altfel de pierderi subite pot indica probleme grave”, a explicat aceasta pentru Antena3.

„Este bine să ne prezentăm la oftalmolog pentru a preveni eventualele pierderi de vedere”

Medicul oftalmolog avertizează oamenii să nu se scarpnine când simt că ceva le-a intrat în ochi. Deși acesta este instinctul primar pentru a îndepărta praful care ne irită, frecarea puternică duce la eroziuni corneene.

Ochiul este un analizator. Principalul analizator este retina, care este un ţesut nervos. Sunt multe afecţiuni ce duc la pierderi de celule ganglionare, la deteriorări retiniene şi de nerv optic, cu pierderi ireversibile de vedere. Este bine să ne prezentăm la oftalmolog pentru a preveni eventualele pierderi de vedere.

Putem să nu agravăm ceea ce avem deja. Putem să facem un lavaj cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale. Important este să nu ne frecăm la ochi dacă avem mici particule de praf. De multe ori avem tendinţa de a ne scărpina, ce ar duce la eroziuni corneene”, a explicat dr. Alina Gheorghe