Novinite.com informează că o groapă mare a apărut în carosabil pe Podul Vidin-Calafat. Gropa este asupată "temporar" cu ciment în loc de asfalt, potrivit site-ului, care citează ziarul bulgar 24 Ceasa, fără alte precizări în acest sens.

"Problema este mai mare decât gaura", scrie publicaţia bulgară, precizând că în urma ploilor din ultima săptămână apa a pătruns în compartimentul din beton de sub pod, în care sunt instalate cabluri de comunicaţii.

foto: 24chasa.bg

Angajaţi de la Agenţia pentru Instrastructură Rutieră au examinat pagubele vineri. Altă verificare extinsă a instalaţiei urmează să fie efectuată, la care vor participa experţi din cadrul Institutului Central pentru Tehnologia Drumurilor, Norme şi Standarde Naţionale şi Europene, potrivit site-ului. Ei urmează să evalueze starea podului şi să stabilească ce anume a provocat această pagubă, la doar câteva luni după ce a fost hidroizolat şi asfaltat, scrie mediafax.ro, care citează novinite.com. În aprilie, înainte de lansarea acestui al doilea pod între Bulgaria şi România, o gaură a blocat traficul rutier pe Podul Ruse-Giurgiu, a cărui construcţie a fost finalizată în 1954.

Podul Vidin-Calafat face parte din Coridorul paneuropean de transport IV. Valoarea totală a proiectului a fost de 282 milioane de euro, dintre care 106 milioane de euro au fost fonduri europene, restul sumei provenind din finanţări la nivel naţional din cele două ţări vecine şi investiţii private. Proiectul a fost demarat la sfârşitul anilor ’90, dar a fost amânat în mai multe rânduri.
Potrivit unor estimări, peste 415.000 de vehicule vor traversa podul în primul an de operare – 186.000 de autoturisme, 20.000 de autobuze, 209.000 de camioane – şi 4.745 de trenuri – 730 de pasageri şi 4.015 de marfă. Numărul vehiculelor ar urma să atingă 8.504 până în 2030, potrivit unor estimări.

Investiţia urmează să fie amortizată în 12-15 ani, potrivit autorităţilor bulgare. Podul are 1,8 kilometri lungime şi patru benzi rutiere, cale ferată, piste pentru pietoni şi biciclete.Taxa de trecere a podului este aceeaşi ca la Ruse-Giurgiu, de la şase la 37 de euro, în funcţie de tipul de vehicul. Nu plătesc taxă pietonii, bicicliştii, vehiculele pompierilor, poliţiei şi ambulanţele.

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul de doi kilometri peste Dunăre este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de Istanbul (Turcia).
Podul va avea două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Proiectul a beneficiat de împrumuturi şi finanţări gratuite de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Instituţia Germană de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Aceeaşi taxă de 54 lei va fi achitată şi pentru maşini de transport marfă cu o greutate între 3,5-7,5 tone, conform unei hotărâri de guvern.
Pentru maşini de transport marfă cu o greutate între 7,5-12 tone, taxa va urca la 81 lei (18 euro).

Sursa: mediafax.ro