Deși studiile arată că vaccinurile Pfizer și Moderna oferă suficientă imunitate timp de cel puțin șase luni după vaccinare, experții vorbesc deja de necesitatea unei a treia doze. Potrivit șefului Pfizer, ar putea fi nevoie de o nouă doză, după opt luni de la ultima imunizare.

Pfizer anunţă necesitatea unei a treia doze

Albert Bourla a declarat că „cele mai noi date indică faptul că, probabil, va fi nevoie de un rapel undeva între opt și 12 luni de la primul vaccin, pentru a întări imunitatea”.

Asta înseamnă că persoanele care au primit primele doze de vaccin ar putea avea nevoie de un nou rapel, imediat după septembrie sau octombrie.

CEO-ul Pfizer a mai spus că se lucrează și la „o nouă versiune” a vaccinului Pfizer care va facilita distribuirea și administrarea.

Noi dezvăluiri despre vaccin

Una dintre cele mai dificile etape ale lansării vaccinului anti COVID-19 a fost asigurarea faptului că centrele de vaccinare, farmaciile și cabinetele medicale vor întruni condițiile corecte – și cu temperaturi extrem de scăzute – de depozitare.

„După cum știți, acest vaccin trebuia stocat în congelatoare speciale la temperaturi între -80 şi -60 de grade Celsius. Dar am putea să-l ținem două săptămâni într-un congelator normal”, a declarat Bourla.

Și șeful companiei Moderna, Stéphane Bancel, a invocat posibilitatea unui nou rapel. Pentru persoanele cu cel mai mare risc de boli severe, cum ar fi populația vârstnică și lucrătorii din domeniul sănătății, care au fost vaccinați în decembrie 2020 și ianuarie 2021, Bancel ar recomanda ca un nou rapel pentru întărirea imunității să aibă loc în septembrie.

Deși unii experți sunt de acord că dozele suplimentare ar fi iminente, alții nu sunt atât convinși. Virusologul John Moore spune că nu există încă nicio dovadă că vom avea nevoie de vaccinare suplimentară.

“Deocamdată, nu avem nicio dovadă că imunitatea protectoare a scăzut și cu siguranță nu în cazul persoanelor imunizate în decembrie, ianuarie și februarie”, a spus expertul.