Potrivit AFP, cercetările au fost efectuate în laborator de specialişti de la NYU Grossman School of Medicine şi NYU Langone Center, însă trebuie să fie validate de alţi oameni de ştiinţă înainte de a fi publicate într-o revistă ştiinţifică.

Autorul principal al studiului susține însă că rezultatul este unul destul de clar. Mai exact, chiar dacă sunt slăbiți, anticorpii produși de vaccinuri încă ne pot proteja.

„Am ajuns la concluzia că anticorpii produşi de vaccinuri sunt puţin mai slabi împotriva acestor variante, dar nu suficient de slăbiţi pentru a ne face să credem că acest lucru ar putea avea un mare efect asupra protecţiei conferite de vaccinuri”, a declarat Nathaniel Landau, autorul principal al studiului.

În ceea ce privește realizarea studiului, cercetătorii au prelevat probe sangvine de la persoane care au fost vaccinate cu unul dintre vaccinurile menţionate, principalele două seruri utilizate împotriva maladiei COVID-19 în Statele Unite.

Eşantioanele au fost apoi expuse la un virus sintetic ce prezintă mutaţiile specifice ale variantelor B.1.617 şi B.1.618, identificate pentru prima dată în India, iar amestecul obţinut a fost plasat în contact cu celule de laborator, pentru a se observa modul în care acestea sunt afectate.

Ca și rezultat, în medie, pentru varianta B.1.617, cercetătorii au observat o reducere de patru ori a cantităţii de anticorpi neutralizanţi – proteine în forma literei Y, generate de sistemul imunitar pentru a bloca pătrunderea celulelor virusului. Pentru varianta B.1.618, cantitatea anticorpilor a scăzut de trei ori.

Eficiența vaccinurilor împotriva tulpinii indiene

„Cu alte cuvinte, anumiţi anticorpi nu mai funcţionează împotriva variantelor, dar corpul uman are în continuare mulţi alţii care funcţionează”, a rezumat Nathaniel Landau.

Totodată, acesta a mai adăugat că numărul anticorpilor rămâne unul semnificativ care poate proteja o persoană împotriva infecției.

„Există destui anticorpi care îşi fac treaba, iar acest fapt ne face să credem că vaccinurile vor rămâne cu o eficienţă înaltă”, a adăugat el.

„Rezultatele noastre ne dau încredere în faptul că vaccinurile actuale conferă o protecţie împotriva variantelor identificate până acum”, a concluzionat coordonatorul studiului.

În același timp, cercetătorii nu exclud nici posibilitatea apariţiei în viitor a unor variante virale mai rezistente.

Mai exact, aceștia arătat deja că variantele indiene sunt capabile să se ataşeze mai bine de receptorul ACE2 prezent în celulele umane şi de care coronavirusul se foloseşte pentru a forţa pătrunderea sa în interiorul celulelor.

Această capacitate ar putea fi asociată cu transmisibilitatea mai mare a variantelor indiene în comparaţie cu tulpina originală a coronavirusului, mai spun cercetătorii.