Un nou pas important în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. DPA scrie că BioNTech, compania farmaceutică germană, dar şi partenerul său american Pfizer au depus la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) cererea de autorizare a celui mai recent vaccin anti-COVID-19 care a fost produs.

Menționăm faptul că acest vaccin dezvoltat de cele două companii a fost conceput pentru a combate variantele actuale de Omicron BA.4 şi BA.5, se arată în informarea transmisă la finalul săptămânii de către reprezentanţii celor două companii.

În ceea ce privește conținutul noului ser, potrivit reprezentanților Pfizer-BioNTech, jumătate din vaccin conține același material ca și vaccinurile de până acum. Cealaltă jumătate însă este alcătuită dintr-un ser ARN mesager care ţinteşte în mod special subtipurile BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, arată DPA. 

Noul vaccin anti-covid oferă protecție împotriva variantei Omicron

Referitor la gradul de protecție oferit, în urma studiilor clinice realizate, noul vaccin produs de cei doi producători farmaceutici oferă „o bună reacţie neutralizantă a anticorpilor împotriva acestor două subtipuri, precum şi împotriva altor subtipuri ale variantei Omicron.

În cererea de autorizat trimisă de Pfizer-BioNTech se menționează și alte informații referitoare la calitatea, dar și la procesul în care este produs vaccinul. Potrivit sursei citate, acesta are la bază parţial pe datele furnizate de un studiu asociat unui vaccin dezvoltat împotriva variantei originale de Omicron, BA.1, pentru care alianţa Pfizer-BioNTech a depus deja o cerere de autorizare la EMA în luna iulie.

EMA analizează noul vaccin anti-covid produs de Pfizer-BioNTech

Amintim faptul că anunțul făcut de cei doi producători vine după ce recent, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat recent că o decizie referitoare la cererile depuse atât de Pfizer-BioNTech, cât şi de compania americană Moderna, pentru autorizarea unor vaccinuri dezvoltate împotriva subvariantei BA.1 va fi luată pe 1 septembrie.

În momentul de față, EMA testează deja vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech împotriva subvariantelor BA.4 şi BA.5. Amintim faptul că cele două companii au depus luni şi în Statele Unite, la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA), cererea oficială privind obţinerea unei autorizaţii de utilizare în regim de urgenţă pentru acelaşi vaccin, având în vedere rapiditatea în care noile tulpini se răspândesc și nevoia de protecție ridicată.