Într-un interviu acordat Digi24, noul ministru al Energiei a spus că „Termoelectrica probabil va intra în insolvenţă şi acele părţi viabile care vor putea să producă la costurile pieţei vor rămâne. Nimeni nu va mai putea subvenţiona.”

CET-urile care se află în subordinea Termoelectrica asigură mare parte din energia electrică consumată de români, totodată asigurând și energie termică pentru milioane de români.

Termoelectrica a fost ani la rând cel mai mare datornic al bugetului de stat, mai ales în perioada 2004-2007, după ce complexurile energetice din Oltenia au fost scoase din administrarea companiei, Termoelectrica rămânând însă cu datorii de 2 miliarde de lei. Înainte de aderarea României, autoritățile de la acea vreme au șters cu buretele datoriile companiei, însă Termoelectrica a continuat să înregistreze datorii. În prezent, compania are poeste 2.000 de salariați și pierderi de zeci de milioane de euro anual.

Încep restructurările la companiile de stat

Nu doar şefii de la Termoelectrica vor fi verificaţi, ci toţi directorii din companiile de stat, iar numărul salariaţilor va fi reanalizat. „Cine nu reuşeşte, pleacă”, spune Niţă, care precizează că criteriile de eficienţă vor începe cu bugetele. „Ne uităm la buget. Are venituri, are cheltuielile drastic reduse, are profit? Înseamnă că îşi face treaba. Dacă nu, înseamnă că nu poate.”

Pe de altă parte, Hidroelectrica nu va ieşi din insolvenţă anul acesta. Chiar dacă a reziliat contractele cu „băieţii deştepţi”, compania are blocate investiţii de aproximativ 5 miliarde de euro, spune ministrul. „Sunt aproape 300 de obiective începute la Hidroelectrica şi care nu produc. Imaginaţi-vă, fiecare proiect are zeci, sute de milioane de euro îngropaţi care nu produc. Lucrul ăsta este inacceptabil într-o companie care se pretinde a fi foarte serioasă.”

Citește pe digi24.ro ce crede ministrul Energiei despre managementul privat la companiile de stat.