Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat de la „AA” la „AA-” ratingul Portugaliei pentru datoriile în valută şi monedă locală pe termen lung, cu perspectivă negativă, din cauza riscurilor privind finanţele publice, determinate de revenirea economică slabă.

Totodată, Fitch a afirmat la „F1+” calificativul datoriilor Portugaliei pe termen scurt în valută, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„Un şoc fiscal semnificativ, pe fondul unor slăbiciuni relative macroeconomice şi structurale, a redus bonitatea Portugaliei. Cu toate că statul nu a fost afectat disproporţionat de problemele economice globale, perspectiva revenirii este mai slabă decât în celelalte state din zona euro, ceea ce va crea presiuni asupra finanţelor publice pe termen mediu”, a declarat analistul Fitch Douglas Renwich.

Înrăutăţirea ratingului reflectă performanţele bugetare scăzute din 2009, când deficitul general guvernametal a fost de 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de proiecţia Fitch de 6,5% din PIB. Această situaţia a amplificat substanţial dificultăţile fiscale pe care guvenul le întâmpină pentru stabilizarea şi reducerea datoriilor pe termen mediu.

Analiştii agenţiei consideră că autorităţile portugheze vor trebui să implementeze măsuri de consolidare începând cu 2011, după retragerea, în acest an, a programelor de stimulare fiscală, pentru a atinge ţinta de deficit de 3% din PIB până în 2013.

La baza perspectivei negative a calificativului stă impactul potenţial pe termen mediu al crizei economice mondiale asupra economiei Portugaliei şi finanţelor publice, pe fondul slăbiciunilor structurale şi gradului ridicat de indatorare în toate sectoarele economice.

Fitch consideră că planurile de consolidare anunţate recent de guvern sunt în mare parte credibile, iar poziţia lichidităţilor executivului este favorabilă, în condiţiile în care nevoia de refinanţare pe termen mediu şi lung nu este mare.

SURSA: Mediafax