Analiştii ING Bank au redus estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României în 2010 la 0,9%, de la 1,9%, în urma unei posibile contracţii a activităţii economice în primul trimestru din cauza condiţiilor meteorologice severe, se arată într-un raport al băncii.

„Am arătat anterior că vremea rea de la începutul acestui an reprezintă un risc important pentru procesul de relansare economică. În timp ce datele pe ianuarie au arătat că temerile noastre au fost mai mult decât justificate, deteriorarea la scară largă care s-a prelungit şi în februarie ne face să credem că primul trimestru din 2010 a fost un nou trimestru de contracţie”, notează analiştii ING Bank, subsidiara în România a grupului financiar olandez ING.

Banca aminteşte în acest sens de scăderea producţiei industriale, de restrângerea activităţii din construcţii şi de declinul vânzărilor retail din România înregistrate în primele două luni ale anului.

Totodată, execuţia bugetară pe primele două luni ridică noi semnale de alarmă: scăderea veniturilor bugetare din TVA indică cererea internă redusă, iar atingerea ţintei trimestriale privind deficitul bugetar ar putea să fi fost obţinută, potrivit analiştilor ING, numai prin întârzierea unor plăţi publice.

Astfel, banca a redus estimările privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru al acestui an la -0,4%, de la prognoza anterioară de 0,5%.

„Cifrele pe martie vor arăta probabil o îmbunătăţire semnficativă faţă de cele două luni anterioare din multe puncte de vedere, însă această ameliorare ar putea să nu fie suficientă pentru a compensa scăderile din primele două luni”, avertizează ING.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus estimarea privind creşterea economică a României în acest an de la proiecţia anterioară de 1,3% la 0,8%. Noua estimare va fi discutată de autorităţile române cu misiunea FMI care va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii aprilie.

În decembrie 2009, Guvernul şi FMI au convenit să revizuiască, de la 0,5% la 1,3%, creşterea PIB pentru 2010. Avansul economic de 1,3% a fost luat în calcul în proiectul de buget pentru anul în curs.

SURSA: Mediafax