“Diferenţa dintre valoarea preţului mediu de achiziţie al energiei de la SCPEET Paroşeni SA şi preţul mediu anual de vânzare a energiei contractate de către Hidroelectrica pe piaţa reglementată şi pe piaţa concurenţială se materializează într-o pierdere pentru Hidroelectrica pe perioada 2009 – 2011 de 253.681.758 lei”, este menţionat în decizia administratorului judiciar Euro Insol, citată de Agerpres.

Cantitatea de energie achiziţionată prin intermediul contractului se ridică la 2,35 milioane MWh. Pierderile înregistrate în anul 2009 totalizează 106,6 milioane lei, cele din 2010 – 87 milioane lei, iar cele din 2011 – 59,9 milioane lei. Conform sursei citate, menţinerea contractului de vânzare-cumpărare nu se justifică atât prin raportare la scopul avut în vedere la momentul semnării, respectiv susţinerea financiară indirectă a Electrocentrale Paroşeni în detrimentul propriilor indicatori economici, cât, mai ales, în condiţiile deschiderii procedurii insolvenţei împotriva Hidroelectrica.

“Scopul încheierii şi derulării contractului de vânzare 92 a fost acela de a asigura resursele necesare rambursării şi garantării unui credit de 80 milioane euro pentru finanţarea a două investiţii de mediu necesare la CET Paroşeni”, este precizat în decizia Euro Insol. Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2009, pentru preluarea de către Hidroelectrica a energiei electrice produse de grupul 4 din CET Paroşeni la preţul stabilit de ANRE pentru CET Paroşeni.