Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu amendă de până la jumătate de milion de ruble sau cu închisoare până la 4 ani. În noua lege a fost clar definită noţiunea de secret de stat. Organizaţiile internaţionale au fost incluse pe lista celor care recrutează persoane pentru a spiona în favoarea lor.
"Noile amendamente la această lege sunt necesare pentru dezvoltarea Rusiei", susţine un membru al Comisiei pentru Securitate Naţională din cadrul Dumei, Anatoli Bîbornîi, membru al Partidului Rusia Unită. "Potrivit noii legi, oricine poate fi condamnat pentru divulgarea secretului de stat, indiferent dacă este jurnalist sau reprezentant al opoziţiei", susţine opozantul rus Lev Ponomarev.
După cum aminteşte publicaţia "Moskovskii Komsomoleţ", Guvernul rus a înaintat un proiect de lege care să extindă noţiunea de "secret de stat" încă în anul 2008, dar iniţiativa a stârnit atunci reacţii vehemente şi ea a fost lăsată în "conservare" în aşteptarea unor vremuri mai bune.
Sursa: Rador