Moșteanu promite respectarea angajamentelor NATO. România accelerează bugetul Apărării: ținta de 3,5%

România este pe un trend ascendent în ceea ce privește alocarea bugetului pentru Apărare și poate atinge ținta de 3,5% din PIB, potrivit ministrului Apărării, Ionuț Moșteanu, care subliniază necesitatea respectării angajamentelor față de partenerii NATO, dar și importanța întăririi armatei și a rezilienței naționale.

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a declarat miercuri seară, la emisiunea „Prim Plan” de la TVR Info, că România are capacitatea să atingă ținta de 3,5% din PIB alocată Apărării.

„Cam după ultimele estimări, de la Institutul Național de Prognoză, o să vedem până la finalul anului ce se mai întâmplă cu PIB-ul în final și cu cheltuielile executate de către Ministerul Apărării, dar pe aici suntem, în mare.

Suntem pe un trend bun, în mare, eu cred că putem să ajungem acolo și va trebui să ajungem acolo, să ne respectăm angajamentul față de parteneri pe de o parte, și, pe de altă parte, să înzestrăm armata, că despre asta vorbim și să ne întărim rezistența, reziliența”, a afirmat ministrul.

Angajamente ferme față de NATO și planuri de investiții majore

Declarațiile vin în contextul summitului NATO de la Haga, unde s-au discutat creșterea cheltuielilor pentru Apărare până la 5% din PIB până în 2035 și măsuri pentru consolidarea capacităților militare aliate. România și-a reafirmat angajamentul pentru apărarea colectivă și coeziunea transatlantică, iar ministrul Moșteanu a insistat pe necesitatea respectării acestor promisiuni.

„Trebuie să ajungem, este absolut fezabil, să ajungem la această țintă cu 3,5% cu 1,5% până în 10 ani”, a punctat ministrul.

Moșteanu a evidențiat și impactul pozitiv al cheltuielilor pentru infrastructura energetică, de transport și securitatea cibernetică.

„Beneficiază şi populaţia civilă, de drumuri, căi ferate. O infrastructură mai bună ajută pe toată lumea. Şi vom face aceste cheltuieli şi ne vor întări ca ţară, sunt sigur, pas cu pas, până în 2035, putem ajunge aici.”

Planuri de înzestrare ambițioase pentru Armata României

Potrivit ministrului, aproape 30% din bugetul Apărării este alocat achizițiilor de echipamente și armament, printre priorități numărându-se rachete cu rază scurtă și corvete.

„Ei au o lecție din care trebuie să învățăm: dacă nu ne mișcăm repede, pierdem niște oportunități. Că-s 7 ani pierduți pentru noi. Acum avem această procedură aprobată în CSAT, această achiziție de corvete turcească, care e gata din octombrie, e nouă, e la cheie. Înțeleg că vor mai pune ceva armament suplimentar”, a explicat Moșteanu.

Strategia națională de apărare va include și Marea Neagră

Ministrul Apărării a subliniat că Președintele Nicușor Dan are obligația constituțională de a prezenta o nouă strategie națională de apărare, care va pune accent pe importanța strategică a Mării Negre.

„Uitându-ne la cadrul expus de UE, chiar în mai au scos acel document legat de importanța Mării Negre, și partenerii americani, în discuții cu aliații NATO din Turcia, care nu sunt în UE, dar sunt foarte importanți, iată.

Nu există o strategie a Mării Negre fără Turcia. E cea mai puternică. Va trebui să facem acești pași, aceste discuții, și va fi în strategia națională de apărare o strategie a Mării Negre”, a conchis ministrul Ionuț Moșteanu.