Atacul lansat de Rusia a avut loc în jurul orei 2:15 GMT, iar vestul Ucrainei a fost sub cod roșu de raid aerian timp de aproape trei ore. Forțele Aeriene Ucrainene au emis avertismente privind un val de rachete și drone lansate de armata rusă.

Rusia atacă aproape de granița cu Polonia

În contextul în care zonele vizate se află în apropierea graniței cu Polonia, avioanele de luptă poloneze și ale NATO au fost ridicate de urgență în aer, miercuri dimineață, pentru a securiza spațiul aerian al țării. Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a confirmat măsurile, precizând că acestea sunt destinate protejării regiunilor de frontieră cu risc crescut.

Atacul ridică semne de întrebare serioase cu privire la intențiile Federației Ruse și la potențiala escaladare a conflictului. Tot mai multe voci din rândul oficialilor occidentali avertizează că scenariul unui atac asupra unui stat membru NATO nu mai este doar o ipoteză teoretică. Acțiunile recente ale Kremlinului indică o strategie de testare a limitelor de reacție ale alianței.

„Măsurile (n.red. de activare a avioanelor) luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a precizat Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze pe X.

NATO,ucraina
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a lansat mai multe avertismente

În acest context tensionat, Secretarul General al NATO, Mark Rutte, avertiza încă din 7 iulie asupra unui scenariu global periculos, scrie Reuters. Potrivit publicației menționate, un Al Treilea Război Mondial ar putea începe printr-un atac al Chinei asupra Taiwanului, în paralel cu o ofensivă rusă împotriva teritoriului NATO. Rutte a subliniat că în cazul unui astfel de scenariu, Vladimir Putin ar putea fi încurajat de Beijing să declanșeze o acțiune militară în Europa, pentru a dispersa atenția și resursele occidentale.

„Dacă Xi Jinping (n.red. președintele Chinei) ar ataca Taiwanul, s-ar asigura mai întâi că îl sună pe partenerul său mai mic în toată această situație, Vladimir Vladimirovici Putin, care locuiește la Moscova, și îi va spune: ‘Hei, voi face asta și am nevoie să-i ții ocupați în Europa atacând teritoriul NATO’. Așa va evolua cel mai probabil situația”, spunea Rutte.

Temerile sunt alimentate și de posibilitatea ca Rusia să își îndrepte atenția spre statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – care sunt membre NATO și foste republici sovietice, devenind astfel ținte strategice într-un posibil conflict extins. Cu toate acestea, Mark Rutte a declarat că forța actuală a NATO și colaborarea tot mai strânsă cu aliații din zona Indo-Pacifică fac extrem de dificilă o astfel de mișcare agresivă din partea Moscovei.