"Creşterea economică de 4,9% din primele nouă luni ale anului este cea mai mare din Uniunea Europeană. Acest avans este important având în vedere procesul de convergenţă, de creştere a nivelului de trai, către ţările Uniunii Europene. Această creştere s-a simţit şi în buzunarul românilor, având în vedere creşterea veniturilor care a făcut loc avansului consumului cât şi a economisirii", a explicat Anca Dragu. 

În opinia sa, avansul economisirii arată şi existenţa unor venituri suplimentare, dar şi încredere în economie. 

Potrivit datelor prezentate de ministrul de resort, veniturile lunare ale gospodăriilor au crescut, la şase luni, cu 12%, iar economiile cu 430 de lei lunar. 

Pe de altă parte, Anca Dragu a menţionat faptul că şi potenţialul economiei a avansat în ultimul an. 

"Recent, Comisia Europeană a revizuit prognoza PIB potenţial, care arată sustenabilitatea economiei, la 3,4% în prognoza de toamnă, de la 3,1% iniţial. Pentru anul viitor, estimarea creşte la 3,7%", a spus ministrul Finanţelor. 

Şi pe plan intern, Comisia Naţională de Prognoză, folosind acelaşi model macroeconomic, dar având la dispoziţie mai multe date interne, a prognozat o creştere a PIB potenţial de 3,6% pentru 2016 şi de 4% anul viitor. 

În privinţa deficitului bugetar pentru acesta an, Anca Drgu a menţionat că acesta s-a situat la 0,5% din PIB la nouă luni, şi se menţine ţinta de 2,8% din PIB pentru finalul anului. 

SURSA: Agerpres