"Este o ordonanţă de urgenţă în vigoare. Orice lege poate fi modificată prin lege. Dar decizia noastră politică este că această ordonanţă nu se modifică. Este un semnal foarte puternic pe care îl dau şi îl dă şi domnul Tăriceanu", a precizat Liviu Dragnea la Parlament, întrebat când va fi finalizată dezbaterea ordonanţei în Parlament. 

OUG 79/2017, care prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat se află în dezbaterea Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor. Anterior, a fost aprobată de Senat. 

Pe 26 octombrie, fostul ministru de Finanţe Ionuţ Mişa a anunţat reducerea contribuţiilor sociale şi creşterea acestora în dreptul salariaţilor. ”Contribuţiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuţiilor de la 39,25% plătite azi la un salariu brut se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie care se va numi «contribuţie asiguratoare pentru muncă»”, a spus atunci Mișa.

Măsura a fost preluată de Guvernul Viorica Dăncilă și implicit de actualul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici

AGERPRES