"Guvernul va adopta nişte acte normative, aşa cum sunt trecute în programul de guvernare, care sunt aşteptate – salariul minim va fi aprobat mâine, în şedinţa de guvern – 1.450 de lei, aşa cum s-a stabilit, majorarea salariilor în administraţia locală cu 20%, majorarea salariilor pentru actori şi alte categorii de artişti cu 50%", a precizat Dragnea la Palatul Parlamentului.

"De asemenea, i-am rugat să verifice dacă informaţia este reală, şi anume că s-a prorogat printr-o ordonanţă intrarea în vigoare a legii prin care se majorează cu 15% salariile din educaţie şi sănătate şi, dacă e într-adevăr prorogată de Guvernul Cioloş, mâine să anuleze această prorogare şi majorările de 15% din educaţie, sănătate să intre în vigoare de la 1 februarie. De asemenea, alocarea pe student de la 83 de lei la 201 lei – nu este nevoie, din câte ştiu, de HG, ci este suficient un ordin al ministrului. (…) De asemenea, pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei – ăsta e primul pachet de măsuri care e prins în HG-uri şi ordonanţe pe care Guvernul le poate emite mâine", mai spune Dragnea. 

Întrebat cine va beneficia de salarii majorate în administraţia locală, el a precizat că funcţionarii, şi nu aleşii. 

"Funcţionarii din administraţia locală, pentru că, aşa cum ştiţi foarte bine, salariile primarilor şi ale preşedinţilor de consilii au fost majorate anul trecut, dacă nu în 2015. În administraţia locală, salariile sunt foarte mici şi oamenii pleacă din sistem", a argumentat preşedintele Camerei Deputaţilor. 

El a adăugat că va fi şi sesiune extraordinară, "chiar dacă cei de la PNL au anunţat că vor să blocheze legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, într-un mod iresponsabil". 

Totodată, Liviu Dragnea a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să verifice facturile la gaze şi electricitate, în condiţiile în care taxa pe stâlp a dispărut. 

"Taxa pe stâlp a dispărut şi noi nu avem de gând să revenim la asta, ea a fost inclusă în preţ incorect, după părerea mea, de către distribuitorii de energie electrică şi gaze. Dispărând taxa pe stâlp, eu mă aştept ca factura la energie electrică şi la gaze să scadă. Şi îl rog pe preşedintele ANRE să se preocupe şi să intervină imediat în acest subiect. De asemenea, îl rog să reanalizeze cu atenţie preţul corect pentru distribuţia de gaze naturale", a arătat Dragnea.

AGERPRES