Liviu Dragnea trebuie să facă astăzi tot ce-i stă în putere pentru a elimina un pericol care planează viitorului său în fruntea PSD. Ceea ce se va decide miercuri în Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat și ceea ce se va întâmpla în Senat, unde se discută moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader poate însemna sfârșitul președintelui social-democrat sau reconfirmarea puterii sale de lider absolut al PSD.

Concret, miercuri, social democrații vor discuta soarta lui Tudorel Toader în fruntea ministerului Justiției. Ei vor decide și dacă şi Rovana Plumb şi Natalia Intotero, aflate pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai, mai pot sta sau nu în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Miza ședintei de astăzi este uriașă. În fapt, în cazul lui Tudorel Toader, președintele PSD are o opoziție puternică din partea premierului dar și a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Niciunul nu-l vrea plecat din fruntea Ministerului Justiției. Motivele lui Dăncilă ar fi mai degrabă legate de o strategie pe care aceasta o are în vedere vizavi de preluarea puterii în PSD în cazul în care Liviu Dragnea nu va mai reprezenta o soluție viabilă la funcția de președinte al partidului. În concluîie, este de așteptat ca președintele PSD să-i forțeze mâna primului-ministru și să-i ceară remanierea ministrului incomod Tudorel Toader. Eliminarea acestuia este esențială în contextul problemelor pe care Dragnea le are în justiție.

În concluzie, ședința Comitetul Executiv Naţional poate înseamna sfârșitul erei Dragnea în partid sau repoziționarea puterii sale în PSD.