Liviu Dragnea este în tensiune maximă. Aflat în plin război cu Tudorel Toader care nu se dă dus de la ministerul Justiției, încolțit în justiție cu o posibilă condamnare în dosarul angajărilor fictive, asupra lui Dragnea planează acum și riscul de a pierde șefia PSD.

Surse din PSD vorbesc despre pericolul Dăncilă.  Sursele citate spun că este foarte posibil ca aceasta să devină o alternativă viabilă la conducerea PSD în cazul în care Dragnea nu se va mai putea ocupa de șefia partidului.

Concret, dacă strategia lui Florin Iordache – prin care a solicitat CCR să constate că toate completurile de 3 judecători de la Înalta Curte au fost ilegal constituite în ultimii ani – nu va avea sorți de izbândă, atunci pe președintele PSD îl paște inclusiv o condamnare în dosarul angajărilor fictive.

Singura lui variantă de ieșire din criză ar fi fost ca ministrul Justiției să se dea o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale. Cum însă Tudorel Toader este la cuțite cu Dragnea, acest lucru devine imposibil. O altă variantă ar mai fi numirea unui alt ministru, dar Dăncilă nici nu vrea să audă. Deci, cât timp Tudorel Toader nu demisionează și Viorica Dăncilă nu îl revocă, această soluție nu mai poate intra în calculele lui Dragnea.

Motiv pentru care președintele PSD a apelat la o ultimă soluție. El vrea acum să o oblige pe Dăncilă să accepte, sub presiunea unei decizii luate la nivelul conducerii PSD, atât remanierea lui Tudorel Toader cât și emiterea mult disputatelor ordonanțe de urgență. Este deja cunoscut că Dăncilă nu vrea o remaniere și evită ordonanțele în cauză.

Astfel încât, Dragnea a decis să convoace în regim de urgență Comitetul Executiv al PSD, chiar înaintea discutării moțiunii simple împotriva lui Toader. În prima fază, decizia a fost de neînțeles, în condițiile în care cu nici 24 de ore în urmă se transmisese semnalul că Tudorel Toader poate răsufla ușurat până după Paște. Riscul ca moțiunea să treacă dar Dăncilă să nu accepte revocarea, corelat cu problemele din justiție ale lui Dragnea, l-au făcut pe acesta să mizeze tot pe o singură carte, respectiv o decizie a Comitetului Executiv al PSD.

Rămâne însă de văzut dacă toată strategia susținută de unele voci din PSD va avea sorți de izbândă sau dacă Dăncilă va avea în continuare puterea de a ține piept președintelui partidului.

Cert este că ziua de miercuri se anunță decisivă pentru viitorul politic al lui Dragnea.