Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 refuzul preşedintelui Iohannis cu privire la remanierea cerută de premierul Dăncilă, spunând că episodul reprezintă „una dintre cele mai spectaculoase lovituri de levier în genunchi pe care şi-a dat-o vreodată” Liviu Dragnea. În plus acesta a spus că PSD nu a dorit să pună în aplicare planul B, pentru a nu-şi testa fragila majoritatea parlamentară.

„E imposibil să mai facă asta Liviu Dragnea acum. Şi atunci, Dăncilă a făcut acest pas în faţă în care i-a refuzat gestul de orgoliu, de sete de putere al lui Dragnea, care a pus şi PSD în dificultate. Simplii membri PSD, simpatizanţi, nu încearcă niciun fel de iritare faţă de Iohannis pentru că nu a vrut să îi demită pe Tudorel Toader, Rovana Plumb sau Natalia Intotero. Ce treabă au membrii PSD? Voiau să îi vadă înlăturaţi pe aceşti miniştri? Nici vorbă, e o falsă problemă inventată de domnul Dragnea. În Parlament de ce nu au făcut-o? A venit şi ameninţarea din partea ALDE: unii dintre parlamentarii noştri s-ar putea să voteze cum le dictează conştiinţa, îşi montează o conştiinţă diseară, îşi fac un transplant şi pot să voteze conform noii conştiinţe, şi atunci mai bine să nu. Ce a reuşit Liviu Dragnea e una dintre cele mai spectaculoase lovituri de levier în genunchi pe care şi-a dat-o vreodată cu această remaniere. Din respingerea remanierii câştigă Iohannis, Dăncilă, Tăriceanu şi pierde clar Dragnea”, a spus acesta.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a spus oficial ceea ce se știa deja: PSD și ALDE ar fi vrut o remaniere, Dăncilă s-a opus. Premierul a preferat calea indicată de Klaus Iohannis care i-a solicitat telefonic să vină cu trei propuneri de miniștri interimari.

”Președintele este în afara Constituției. El poate să aibă obiecțiuni doar în ceea ce privește legalitatea. Singura persoană responsabilă pentru îndeplinirea programului guvernamental este doar premierul. Premierul are toată libertatea să facă remanierea prin Parlament. Atât eu, cât și Liviu Dragnea suntem dispuși să acordăm votul în Parlament pentru remaniere. Ce va face premierul, e opțiunea lui. Eu nu aș fi ezitat nicio secundă să cer votul pentru remaniere sau restructurare. Nu știu ce gânduri are doamna prim-ministru, nu știu care sunt ultimele decizii luate de premier. Când decide premierul, se poate vota în Parlament.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marți seara, la România TV.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, cu privire la o posibilă restructurare a Guvernului în Parlament că ar fi o încercare de ocolire a şefului statului, adăugând că la acel moment va vedea ce acţiuni juridice s-ar impune.

„Deocamdată suntem în varianta unei remanieri solicitate pe care tocmai am refuzat-o ca principiu. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuşi în Parlament, dar o astfel de încercare aş trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli pe preşedinte şi vom vedea împreună cu departamentul de specialitate ce acţiuni juridice s-ar impune atunci”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.