‘Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu n-am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi. Dar vreau să vă spun ceva – cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD – ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora. Este important ca ei să înţeleagă – şi asta îi rog – depinde de fiecare dintre ei dacă vor înţelege pentru ce au fost susţinuţi’, a declarat Dragnea în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului la dezbaterea cu privire la desemnarea unor consilieri de conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Curţii de Conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit.

El a făcut un apel către parlamentari să ‘lase o instituţie foarte dragă să facă acuzaţii pe bandă rulantă’.

‘Înţeleg că ceea ce am susţinut noi – ca această instituţie să nu mai fie politizată – nu e bine. Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din câte am înţeles, dacă era o negociere politică, bineînţeles că tot de la această tribună probabil că aceleaşi personaje spuneau că PSD a luat Curtea de Conturi, punând un preşedinte sau un vicepreşedinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt două posturi libere de consilieri. Nu cred că cineva a oprit pe cineva să-şi depună candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare’, a spus preşedintele Camerei.

Dragnea a atras atenţia că nu a auzit în luările de cuvânt din plenul Parlamentului să se vorbească despre chestiuni profunde legate de activitatea Curţii de Conturi.

‘N-a vorbit nimeni aici despre necesitatea unei discuţii serioase despre legea Curţii de Conturi, despre dorinţa ca această instituţie să se aplece mai mult către prevenţie. Sunt prea multe instituţii care doar aşteaptă să pedepsească, nu e nicio instituţie în România astăzi care să se ocupe de prevenţie. Interesul nostru ca stat şi ca naţiune care este? Să fie pedepse după pedepse sau să avem cât mai puţine greşeli şi societatea să funcţioneze bine? Nu s-a vorbit de asemenea poate despre unele abuzuri (…) care au fost făcute de unii funcţionari sau consilieri de la Curtea de Conturi. Şi de-a lungul anilor s-a tot vorbit despre aceste lucruri. Cred că acestea sunt cele mai importante probleme’, a menţionat liderul PSD.

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au validat candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. Busuioc candidează pentru funcţia deţinută, în prezent, de Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat urmează să se încheie. Pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a fost validat Nicu Marcu, iar pentru cea de consilier de conturi – Aurel Dumitru.

De asemenea, Dan Lucian Vlădescu a fost aprobat de comisiile de buget pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit, iar pentru poziţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit – Florin Tunaru.