"Din declaraţia mea introductivă a fost eliminată o frază care obişnuia să spună că "dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-şi atinge obiectivele".

Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgenţă în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflaţie. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor", a declarat Draghi, în conferinţa sa de presă de după reuniunea de politică monetară. 

Anterior, Draghi a anunţat că BCE şi-a îmbunătăţit semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie. În luna februarie a acestui an rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a apropiat, pentru prima dată în ultimii trei ani, de obiectivul ţintă al BCE, o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%. 

Cu toate acestea, preşedintele BCE a subliniat că nu a venit încă timpul să majoreze dobânda de bază pentru că majorarea inflaţiei se datorează în mare parte creşterii preţului petrolului şi nu supraîncălzirii economiilor. 

Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. 

 AGERPRES