Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS și președinte al Societății Române de Microbiologie, a prezentat evoluția pandemiei la nivelul celor 53 de state membre ale OMS, în intervalul 15-24 mai. Potrivit medicului, România înregistrează o scădere masivă a cazurilor de coronavirus, precum și o creștere accentuată a vindecărilor.

„Pe 15 mai, pe primul loc era Federația Rusă, urmată de Marea Britanie, Spania, Italia, Germania. Ceea ce ne interesează este numărul de cazuri la 100.000 de România. România are 83,9 cazuri la 100.000 de locuitori, dar comparați cu cifrele din vestul Europei, mai ales Spania cu 491, Italia cu 368, Belgia peste 450 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Și mortalitatea la 1 milion de locuitori este foarte mare în aceste state: 771 de decese în Belgia, în România – 54 de decese la un milion de locuitori. Situația României este comparabilă cu cea din estul Europei, unde sunt înregistrate valori similare”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Media cazurilor din România a scăzut cu 25%

Alexandru Rafila spune că în România măsurile s-au luat mai repede decât în țările din Vestul Europei, dar ”asta nu se explică diferența de 14 ori mai mare” la numărul de cazuri.

„Remarcăm o scădere cu 25% a numărului cumulativ de cazuri în ultimele 14 zile, asta înseamnă că până în data de 19, media cazurilor din România a scăzut cu 25%. Majoritatea țărilor sunt în această situație, cu excepția Republicii Modova, Finlanda, Rusia și Belarus, unde numărul de cazuri a crescut cu 40%.”, explică medicul.

Pe 22 mai, rata de transmisie în România a scăzut la 0,9, rata mortalității a scăzut cu 21%, iar numărul total de cazuri a fost cu 30% mai mic decât în săptămâna precedentă, se arată în documentul prezentat.

„Putem face noi relaxări, dar ele trebuie pregătite”

„Deocamdată stăm bine. Aștept ziua de mâine pentru a putea da o concluzie. Avem o creștere ușoară a numărului de cazuri sâmbătă și duminică, dar știm că sâmbăta și duminica se testează mai puțin. Mâine o să avem o cifră mai apropiată de adevăr.”, a spus prof. Alexandru Rafila.

„Este o situație bună, intervalul de încredere este mic, ceea ce înseamnă că raportarea a fost de bună calitate în România. Să sperăm că nu vom avea o situație dramatică zilele viitoare”, a concluzionat profesorul.

În acest context, Rafila susţine că Guvernul ia în considerare o relaxare suplimentară de la 1 iunie, față de ceea ce se estima, inițial. ”S-ar putea lua și alte măsuri de relaxare. Noi avem o reducere de 30-35% a mediei de cazuri. Așa cum arată lucrurile acum, putem face noi relaxări, dar ele trebuie pregătite. Sălile de gimnastică, terasele nu înseamnă doar să ieșim să bem o bere, ci e și parte a turismului, precum și a vieții sociale.”, a declarat Alexandru Rafila