Google a formulat un nou plan pentru Chrome, care va începe în aprilie şi se va finaliza prin blocarea completă a download-urilor nesigure. Acesta va fi executat în cinci etape, fiecare dintre ele urmând să blocheze descărcarea unui anumit tip de fișier, este menționat pe blog-ul de securitate al Google.

Care este motivul

Google vrea să se asigure că prin conexiunile HTTPS folosite de site-uri nu pot trece unele fișiere nesigure, care pot duce spre instalarea de malware sau inițierea anumitor atacuri cibernetice.

Unele site-uri, deşi au trecut la HTTPS, nu utilizează acest protocol pentru toate transferurile, ceea ce reprezintă o sursă de nesiguranță pentru cei care le accesează.

Etapele planului inițiat de Google

Procedura va începe cu Chrome 82, care va fi lansat în luna aprilie. Browser-ul va afişa o avertizare atunci când se încearcă descărcarea unui fişier executabil nesigur.

Următorul pas este blocarea completă a executabilelor în Chrome 83, versiune care va începe să afișeze avertizări și pentru arhive.

În Chrome 84 vor fi blocate și arhivele. De asemene, vor fi afişate avertizări pentru documente şi fişiere .txt.

Într-un final, versiunea 85 va bloca documentele şi .txt-urile şi vor fi afişate avertizări pentru fişierele multimedia.

Așadar, toate tipurile de fişiere din surse nesigure vor fi blocate în Chrome 86.

Trebuie menționat că planul este valabil atât pentru versiunea de desktop cât și pentru cea mobilă, însă cu o versiune mai târziu decât se va face pe desktop.