Pe 12 august 1981, celebra companie IBM anunta lansarea primului
calculator personal comercial. Iata o scurta istorie a evenimentelor care au transformat computerul personal
intr-un bun nelipsit din fiecare
companie sau camin.

1981: Compania IBM a introdus primul computer personal, asamblat in Boca Raton, Florida. IBM si-a denumit pe atunci realizarea IBM PC, popularizand astfel denumirea de „personal computer”, sinonim pentru orice desktop. Primul PC avea un procesor Intel 8088 de numai 4,77 MHz si doar 16 kilobytes de memorie care se putea expanda la 256KB. Primele tipuri au fost vandute de alte companii: Computerland si Sears-Roebuck. Aceasta echipa a realizat, initial, vanzari modeste de numai 241.684 de sisteme intr-o perioada de cinci ani. Insa ei au subestimat piata la acea vreme, pentru ca apoi aceasta cifra avea sa fie depasita numai intr-o singura luna.

1984: dupa ce IBM a anuntat lansarea primului sistem pentru utilizatorii casnici, IBM PCjr, tot IBM anunta prima mare upgradare a PC-ului cu IBM PC AT. Noutatile erau 6 MHz, PC-DOS 3.0 si unitate floppy de 1,2 MB. Noua realizare IBM era dotata cu un hard disk de 20 MB. Tot in acest an, IBM a lansat si primul computer portabil, dotat la acea vreme cu un procesor Intel 8088, 256 KB de RAM. Cand era impachetat, acest portabil de dimensiunile unui geamantan serios permitea monitorului sa se inchida astfel incat sa functioneze ca un scut protector pentru tastatura si floppy.
1989: IBM a devenit prima companie din lume care a vandut un PC 486-25.

1991: Primul computer ce continea cel mai nou procesor de la Intel, 486 SX aparea pe piata. Modelele propuse de IBM: PS-2 si 95 XP ofereau capacitati marite de stocare si o grafica mult imbunatatita, la preturi cat se puteau de rezonabile.

1993: IBM a anuntat ca ThinkPad 750 va fi primul laptop ce va calatori in spatiu, in incercarea, alaturi de NASA, de a descoperi daca radiatiile
extraterestre afecteaza memoria
calculatorului.

1996: IBM a devenit prima mare companie care a introdus computerele pentru retea, reducand astfel preturile substantial pentru desktop-uri. Noile sisteme erau destinate comertului pe Internet.

1999: IBM a anuntat realizarea primului desktop suta la suta din materiale reciclabile.

2001: S-a format pentru prima data in istorie un consiliul avand ca parteneri companiile Intel, Microsoft, Compaq, HP si IBM. Consiliul a anuntat lansarea unui nou standard de securitate al tranzactiilor pe Internet, dezvoltat de IBM din 1999.